Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
 
 

Αναζητηση

 
dev: single (post)
dev: content-post

Red Biscuit: η επόμενη IPA από τη Septem

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 24 Μαΐου ο τρίτος διαγωνισμός σπιτικής μπύρας που διοργανώνει κάθε χρόνο το beer.gr σε συνεργασία με τη Μικροζυθοποιία Septem. Για τρίτη συνεχή χρονιά, η Septem κατακλύστηκε από homebrewers που ήρθαν για να διαγωνιστούν, γευσιγνώστες, sommelier, chef, επαγγελματίες αλλά και φίλους της μπύρας.

Μια πραγματική γιορτή της σπιτικής μπύρας, η καθιερωμένη αυτή διοργάνωση, είχε φέτος απ’ όλα: άνετη μετάβαση κι επιστροφή με δύο πούλμαν (αν και αρκετοί ήταν εκείνοι που προτίμησαν το δικό τους όχημα με designated driver), περιήγηση στο ζυθοποιείο και εισαγωγή στην παρασκευή μπύρας (για τους αμύητους), γευστικό συνταίριασμα των λαχταριστών τυριών από τη φάρμα Μαλτέζου με τις εξαιρετικές μπύρες της Septem, DIY ψησταριά με διάφορα κρεατικά της περιοχής, beer pong, και όλα με μουσική επένδυση από ηχητική εγκατάσταση που στήθηκε για την περίσταση. Και βέβαια, παρουσίαση της γευστικής Septem Galaxy IPA του Λευτέρη Βρεττάκου που κέρδισε τον περυσινό διαγωνισμό. Ας δούμε όμως τα highlights της ημέρας.

Οι κριτές

15 γευσιγνώστες στρατολογήθηκαν από το beer.gr και τη Septem για τις ανάγκες της γευστικής δοκιμής και αξιολόγησης των διαγωνιζόμενων δειγμάτων, και χωρίστηκαν σε τρεις επιτροπές:

septem 2015 tastingΕπιτροπή 1

  1. John Cowden, LKC
  2. Νίκος Αδαμόπουλος, OK Athens
  3. Άγις Κόντος, γευσιγνώστης
  4. Λάμπρος Κεραμάρης, beer-shop.gr

Επιτροπή 2

  1. Παντελής Αβραμίδης, Έλιξη
  2. Λευτέρης Βρεττάκος, νικητής 2ου Διαγωνισμού
  3. Θεόφιλος Καρκαζής, chef
  4. Γιάννης Παπάνης, γευσιγνώστης

Επιτροπή 3

  1. Ντίνος Στεργίδης, Ζυθογνωσία
  2. Μιχάλης Ανδριώτης, Sorry Mom
  3. Νίκος Γεωργίου, γευσιγνώστης
  4. Νίκος Πυρουνάκης, οινολόγος

Ο διαγωνισμός

Υποβλήθηκαν 43 δείγματα, από τα οποία έγκυρα βρέθηκαν και διαγωνίστηκαν τελικά τα 39, εκ των οποίων 29 ήταν IPA και 10 Stout. Τα δείγματα ταξινομήθηκαν με βάση τον τύπο και το plato τους, και διαμοιράστηκαν στις τρεις επιτροπές αξιολόγησης. Η πρώτη επιτροπή ανέλαβε τα δείγματα 1, 4, 7 κτλ, η δεύτερη τα 2, 5, 8 κτλ και η τρίτη τα 3, 6, 9 κτλ.

Μετά την δοκιμή όλων των δειγμάτων, η κατάταξη των δειγμάτων ήταν η εξής:

δείγμα # τύπος plato ζυθοποιός βαθμός επιτροπή
39 1 Imperial Stout 27 Σέγκος Βασίλης 88 3
38 2 Black Honey Oaked 26.5 Σέγκος Βασίλης 82 2
21 3 iPA 16.1 Τσίρος Δημήτρης 82 3
33 4 Espresso Stout 15.35 Λαδόπουλος Δημήτρης 76.5 3
18 5 Citra DIPA 17.8 Μεσημέρης Λευτέρης 73.5 3
32 6 Imperial Stout 5.7 Θεοφάνους Όθωνας 73 2
9 7 APA 15.35 Τσιώρος Παναγιώτης 71 3
16 8 DIPA 17 Τσιχλής Μιχάλης 68 1
28 9 Black IPA 18.74 Τοκμακίδης Μιχάλης 68 1
17 10 Red IPA 17.4 Τοκμακίδης Μιχάλης 67 2
36 11 Imperial Stout 22.7 Μεσημέρης Λευτέρης 67 3
14 12 Belgian IPA 16.5 Λαδόπουλος Δημήτρης 65.5 2
23 13 DIPA 18.29 Τσιώρος Παναγιώτης 65.5 2
35 14 Imperial Stout 22.5 Τσικουντουράς Δημήτρης 64 2
29 15 Double American Black IPA 19.9 Πούπτης Δημήτρης 63 2
1 16 IPA 12 Αλεξόπουλος Παναγιώτης 62 1
11 17 APA 16 Ευρυπιώτης Αυγουστίνος 62 2
26 18 Black IPA 13.3 Αρχοντάκης Αντώνης 61.5 2
10 19 APA 15.58 Τσιώρος Παναγιώτης 61 1
31 20 Stout Πατατούκας Δημήτρης 61 1
3 21 C IPA 12.5 Κοχύλης Νίκος 60 3
2 22 M IPA 12 Κοχύλης Νίκος 56.5 2
19 23 Single Hop Galena 18 Nagasaki Team 55.5 1
13 24 Gravity IPA 16.1 Χονδρογιάννης Νίκος 55 1
8 25 Moaning Friday APA 15.16 Αργυρόπουλος Βαγγέλης 55 2
34 26 American Stout 17.4 Μεσημέρης Λευτέρης 54 1
12 27 APA 16 Φιδετζής Νικηφόρος 54 3
37 28 Spiced Imperial Stout 20.5 Σέγκος Βασίλης 53.5 1
27 29 Black IPA 15.4 Βρεττάκος Λευτέρης 52.5 3
20 30 Single Hop Mosaic 18 Nagasaki Team 52 2
4 31 APA 13.6 Αρχοντάκης Αντώνης 51 1
24 32 DIPA 20.7 Λώρης Αλέξανδρος 49 3
22 33 DIPA 18 Τσικουντουράς Δημήτρης 48 1
15 34 Brown IPA 16.7 Λαδόπουλος Δημήτρης 47.5 3
5 35 IPA 15 Τσικουντουράς Δημήτρης 46.5 2
25 36 DIPA Αγορογιάννης Ματθαίος 45 1
7 37 IPA Πατατούκας Δημήτρης 41.5 1
30 38 Porter 13.6 Βρεττάκος Λευτέρης 27.5 3
6 39 IPA Αγορογιάννης Ματθαίος 26.5 3

Στη συνέχεια, οι δύο κορυφαίες σε αξιολόγηση μπύρες κάθε επιτροπής δοκιμάστηκαν και αξιολογήθηκαν εκ νέου από όλους τους κριτές. Η τελική αξιολόγηση της κορυφαίας εξάδας είναι:

δείγμα # μπύρα plato ζυθοποιός βαθμός
21 1 IPA 16.1 Τσίρος Δημήτρης 78.4
39 2 Imperial Stout 27 Σέγκος Βασίλης 77.6
32 3 Imperial Stout 5.7 Θεοφάνους Όθωνας 76.6
28 4 Black IPA 18.74 Τοκμακίδης Μιχάλης 74.2
38 5 Black Honey Oaked 26.5 Σέγκος Βασίλης 72.6
16 6 DIPA 17 Τσιχλής Μιχάλης 66.2

Η νικήτρια

Νικήτρια αναδείχτηκε λοιπόν η Red Biscuit IPA του Δημήτρη Τσίρου, με τελική αξιολόγηση 78,4, η οποία όπως κάθε χρόνο θα ζυθοποιηθεί από τη Septem και θα αποτελέσει την επόμενη μπύρα της σειράς Septem Homebrewer Series. Η Red Biscuit θα είναι έτοιμη για την επίσημη παρουσίασή της στις 17 Οκτωβρίου 2015, στην έκθεση Ζυθογνωσία.

tsirosΜετά τη νίκη της μπύρας του, ο πανευτυχής Δημήτρης δήλωσε:

Νιώθω υπέροχα που συμμετείχα σε ένα τόσο δυνατό διαγωνισμό στον οποίο συναγωνίστηκα με φίλους homebrewers κερδίζοντας εκτός από την πρώτη θέση, εμπειρίες και απίστευτα θετικά συναισθήματα.

Ο Δημήτρης, εκτός από τη δυνατότητα ζυθοποίησης της μπύρας του στον εξοπλισμό της Septem, κέρδισε μεταξύ άλλων επίσης διαθλασίμετρο μέτρησης πυκνότητας γλεύκους από το beeramatistirio.gr, δωροεπιταγή αξίας 100 € κι ένα ξύλινο mash paddle από το alebox.gr, καθώς και ετήσιο εξωνοσοκομειακό πρόγραμμα υγείας από την Farantouris Financial Advisors.

Ο επόμενος διαγωνισμός

Η ημερομηνία του επόμενου (4ου) διαγωνισμού Septem Homebrew Contest ορίστηκε για τις 22 Μαΐου 2016, save the date.  Ως τότε, το Greek Beer Shop θα χορηγήσει τα υλικά στους τρεις πρώτους ώστε να ζυθοποιήσουν εκ νέου τις νικήτριες μπύρες, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε ξεχωριστό event. Ο κανονισμός και οι λεπτομέρειες του επόμενου διαγωνισμού θα ανακοινωθούν επίσημα στην έκθεση Ζυθογνωσία, στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2015 στο Hub Events, όπου θα δοκιμάσουμε και την Red Biscuit του Δημήτρη. Αγαπήστε μας (!!!) στο facebook για να ενημερωθείτε εγκαίρως για κάθε δράση.

Οι φωτογραφίες

Όσο καλά κι αν περιγράψουμε εκείνη τη μέρα, είναι αλήθεια πως κάθε φωτογραφία μιλά για 1000 λέξεις. Ορίστε λοιπόν και το φωτογραφικό υλικό της διοργάνωσης.

Cheese & Septem pairing

Ο Αντώνης Πολυχρονόπουλος από το Greek Beer Shop σε συνεργασία με τη φάρμα Μαλτέζου, συνταίριαξε σε παράλληλη γευστική δοκιμή λαχταριστά ελληνικά τυριά με μπύρες της Septem και απογείωσε τις αισθήσεις των παρευρισκόμενων.

Η γευστική δοκιμή

Η βράβευση και ο ξέφρενος πανηγυρισμός … του δεύτερου!

Κι ενόσω εσείς δοκιμάζατε γουλίτσες, εμείς οι υπόλοιποι…

Χορηγοί – συνεργασίες