Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 24 Μαΐου ο τρίτος διαγωνισμός σπιτικής μπύρας που διοργανώνει κάθε χρόνο το beer.gr σε συνεργασία με τη Μικροζυθοποιία Septem. Για τρίτη συνεχή χρονιά, η Septem κατακλύστηκε από homebrewers που ήρθαν για να διαγωνιστούν, γευσιγνώστες, sommelier, chef, επαγγελματίες αλλά και φίλους της μπύρας.
Μια πραγματική γιορτή της σπιτικής μπύρας, η καθιερωμένη αυτή διοργάνωση, είχε φέτος απ’ όλα: άνετη μετάβαση κι επιστροφή με δύο πούλμαν (αν και αρκετοί ήταν εκείνοι που προτίμησαν το δικό τους όχημα με designated driver), περιήγηση στο ζυθοποιείο και εισαγωγή στην παρασκευή μπύρας (για τους αμύητους), γευστικό συνταίριασμα των λαχταριστών τυριών από τη φάρμα Μαλτέζου με τις εξαιρετικές μπύρες της Septem, DIY ψησταριά με διάφορα κρεατικά της περιοχής, beer pong, και όλα με μουσική επένδυση από ηχητική εγκατάσταση που στήθηκε για την περίσταση. Και βέβαια, παρουσίαση της γευστικής Septem Galaxy IPA του Λευτέρη Βρεττάκου που κέρδισε τον περυσινό διαγωνισμό. Ας δούμε όμως τα highlights της ημέρας.
Οι κριτές
15 γευσιγνώστες στρατολογήθηκαν από το beer.gr και τη Septem για τις ανάγκες της γευστικής δοκιμής και αξιολόγησης των διαγωνιζόμενων δειγμάτων, και χωρίστηκαν σε τρεις επιτροπές:
Επιτροπή 1
- John Cowden, LKC
- Νίκος Αδαμόπουλος, OK Athens
- Άγις Κόντος, γευσιγνώστης
- Λάμπρος Κεραμάρης, beer-shop.gr
Επιτροπή 2
- Παντελής Αβραμίδης, Έλιξη
- Λευτέρης Βρεττάκος, νικητής 2ου Διαγωνισμού
- Θεόφιλος Καρκαζής, chef
- Γιάννης Παπάνης, γευσιγνώστης
Επιτροπή 3
- Ντίνος Στεργίδης, Ζυθογνωσία
- Μιχάλης Ανδριώτης, Sorry Mom
- Νίκος Γεωργίου, γευσιγνώστης
- Νίκος Πυρουνάκης, οινολόγος
Ο διαγωνισμός
Υποβλήθηκαν 43 δείγματα, από τα οποία έγκυρα βρέθηκαν και διαγωνίστηκαν τελικά τα 39, εκ των οποίων 29 ήταν IPA και 10 Stout. Τα δείγματα ταξινομήθηκαν με βάση τον τύπο και το plato τους, και διαμοιράστηκαν στις τρεις επιτροπές αξιολόγησης. Η πρώτη επιτροπή ανέλαβε τα δείγματα 1, 4, 7 κτλ, η δεύτερη τα 2, 5, 8 κτλ και η τρίτη τα 3, 6, 9 κτλ.
Μετά την δοκιμή όλων των δειγμάτων, η κατάταξη των δειγμάτων ήταν η εξής:
δείγμα | # | τύπος | plato | ζυθοποιός | βαθμός | επιτροπή |
---|---|---|---|---|---|---|
39 | 1 | Imperial Stout | 27 | Σέγκος Βασίλης | 88 | 3 |
38 | 2 | Black Honey Oaked | 26.5 | Σέγκος Βασίλης | 82 | 2 |
21 | 3 | iPA | 16.1 | Τσίρος Δημήτρης | 82 | 3 |
33 | 4 | Espresso Stout | 15.35 | Λαδόπουλος Δημήτρης | 76.5 | 3 |
18 | 5 | Citra DIPA | 17.8 | Μεσημέρης Λευτέρης | 73.5 | 3 |
32 | 6 | Imperial Stout | 5.7 | Θεοφάνους Όθωνας | 73 | 2 |
9 | 7 | APA | 15.35 | Τσιώρος Παναγιώτης | 71 | 3 |
16 | 8 | DIPA | 17 | Τσιχλής Μιχάλης | 68 | 1 |
28 | 9 | Black IPA | 18.74 | Τοκμακίδης Μιχάλης | 68 | 1 |
17 | 10 | Red IPA | 17.4 | Τοκμακίδης Μιχάλης | 67 | 2 |
36 | 11 | Imperial Stout | 22.7 | Μεσημέρης Λευτέρης | 67 | 3 |
14 | 12 | Belgian IPA | 16.5 | Λαδόπουλος Δημήτρης | 65.5 | 2 |
23 | 13 | DIPA | 18.29 | Τσιώρος Παναγιώτης | 65.5 | 2 |
35 | 14 | Imperial Stout | 22.5 | Τσικουντουράς Δημήτρης | 64 | 2 |
29 | 15 | Double American Black IPA | 19.9 | Πούπτης Δημήτρης | 63 | 2 |
1 | 16 | IPA | 12 | Αλεξόπουλος Παναγιώτης | 62 | 1 |
11 | 17 | APA | 16 | Ευρυπιώτης Αυγουστίνος | 62 | 2 |
26 | 18 | Black IPA | 13.3 | Αρχοντάκης Αντώνης | 61.5 | 2 |
10 | 19 | APA | 15.58 | Τσιώρος Παναγιώτης | 61 | 1 |
31 | 20 | Stout | – | Πατατούκας Δημήτρης | 61 | 1 |
3 | 21 | C IPA | 12.5 | Κοχύλης Νίκος | 60 | 3 |
2 | 22 | M IPA | 12 | Κοχύλης Νίκος | 56.5 | 2 |
19 | 23 | Single Hop Galena | 18 | Nagasaki Team | 55.5 | 1 |
13 | 24 | Gravity IPA | 16.1 | Χονδρογιάννης Νίκος | 55 | 1 |
8 | 25 | Moaning Friday APA | 15.16 | Αργυρόπουλος Βαγγέλης | 55 | 2 |
34 | 26 | American Stout | 17.4 | Μεσημέρης Λευτέρης | 54 | 1 |
12 | 27 | APA | 16 | Φιδετζής Νικηφόρος | 54 | 3 |
37 | 28 | Spiced Imperial Stout | 20.5 | Σέγκος Βασίλης | 53.5 | 1 |
27 | 29 | Black IPA | 15.4 | Βρεττάκος Λευτέρης | 52.5 | 3 |
20 | 30 | Single Hop Mosaic | 18 | Nagasaki Team | 52 | 2 |
4 | 31 | APA | 13.6 | Αρχοντάκης Αντώνης | 51 | 1 |
24 | 32 | DIPA | 20.7 | Λώρης Αλέξανδρος | 49 | 3 |
22 | 33 | DIPA | 18 | Τσικουντουράς Δημήτρης | 48 | 1 |
15 | 34 | Brown IPA | 16.7 | Λαδόπουλος Δημήτρης | 47.5 | 3 |
5 | 35 | IPA | 15 | Τσικουντουράς Δημήτρης | 46.5 | 2 |
25 | 36 | DIPA | – | Αγορογιάννης Ματθαίος | 45 | 1 |
7 | 37 | IPA | – | Πατατούκας Δημήτρης | 41.5 | 1 |
30 | 38 | Porter | 13.6 | Βρεττάκος Λευτέρης | 27.5 | 3 |
6 | 39 | IPA | – | Αγορογιάννης Ματθαίος | 26.5 | 3 |
Στη συνέχεια, οι δύο κορυφαίες σε αξιολόγηση μπύρες κάθε επιτροπής δοκιμάστηκαν και αξιολογήθηκαν εκ νέου από όλους τους κριτές. Η τελική αξιολόγηση της κορυφαίας εξάδας είναι:
δείγμα | # | μπύρα | plato | ζυθοποιός | βαθμός |
---|---|---|---|---|---|
21 | 1 | IPA | 16.1 | Τσίρος Δημήτρης | 78.4 |
39 | 2 | Imperial Stout | 27 | Σέγκος Βασίλης | 77.6 |
32 | 3 | Imperial Stout | 5.7 | Θεοφάνους Όθωνας | 76.6 |
28 | 4 | Black IPA | 18.74 | Τοκμακίδης Μιχάλης | 74.2 |
38 | 5 | Black Honey Oaked | 26.5 | Σέγκος Βασίλης | 72.6 |
16 | 6 | DIPA | 17 | Τσιχλής Μιχάλης | 66.2 |
Η νικήτρια
Νικήτρια αναδείχτηκε λοιπόν η Red Biscuit IPA του Δημήτρη Τσίρου, με τελική αξιολόγηση 78,4, η οποία όπως κάθε χρόνο θα ζυθοποιηθεί από τη Septem και θα αποτελέσει την επόμενη μπύρα της σειράς Septem Homebrewer Series. Η Red Biscuit θα είναι έτοιμη για την επίσημη παρουσίασή της στις 17 Οκτωβρίου 2015, στην έκθεση Ζυθογνωσία.
Μετά τη νίκη της μπύρας του, ο πανευτυχής Δημήτρης δήλωσε:
Νιώθω υπέροχα που συμμετείχα σε ένα τόσο δυνατό διαγωνισμό στον οποίο συναγωνίστηκα με φίλους homebrewers κερδίζοντας εκτός από την πρώτη θέση, εμπειρίες και απίστευτα θετικά συναισθήματα.
Ο Δημήτρης, εκτός από τη δυνατότητα ζυθοποίησης της μπύρας του στον εξοπλισμό της Septem, κέρδισε μεταξύ άλλων επίσης διαθλασίμετρο μέτρησης πυκνότητας γλεύκους από το beeramatistirio.gr, δωροεπιταγή αξίας 100 € κι ένα ξύλινο mash paddle από το alebox.gr, καθώς και ετήσιο εξωνοσοκομειακό πρόγραμμα υγείας από την Farantouris Financial Advisors.
Ο επόμενος διαγωνισμός
Η ημερομηνία του επόμενου (4ου) διαγωνισμού Septem Homebrew Contest ορίστηκε για τις 22 Μαΐου 2016, save the date. Ως τότε, το Greek Beer Shop θα χορηγήσει τα υλικά στους τρεις πρώτους ώστε να ζυθοποιήσουν εκ νέου τις νικήτριες μπύρες, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε ξεχωριστό event. Ο κανονισμός και οι λεπτομέρειες του επόμενου διαγωνισμού θα ανακοινωθούν επίσημα στην έκθεση Ζυθογνωσία, στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2015 στο Hub Events, όπου θα δοκιμάσουμε και την Red Biscuit του Δημήτρη. Αγαπήστε μας (!!!) στο facebook για να ενημερωθείτε εγκαίρως για κάθε δράση.
Οι φωτογραφίες
Όσο καλά κι αν περιγράψουμε εκείνη τη μέρα, είναι αλήθεια πως κάθε φωτογραφία μιλά για 1000 λέξεις. Ορίστε λοιπόν και το φωτογραφικό υλικό της διοργάνωσης.
Cheese & Septem pairing
Ο Αντώνης Πολυχρονόπουλος από το Greek Beer Shop σε συνεργασία με τη φάρμα Μαλτέζου, συνταίριαξε σε παράλληλη γευστική δοκιμή λαχταριστά ελληνικά τυριά με μπύρες της Septem και απογείωσε τις αισθήσεις των παρευρισκόμενων.