Σάββατο 18 Μαΐου 2024
 
 

Αναζητηση

 
dev: single (post)
dev: content-post

Oktoberfest 2008

Οι επισκέπτες του περυσινού Oktoberfest κατανάλωσαν σχεδόν επτά εκατομμύρια λίτρα μπύρας, πάνω από 58.000 χοιρινά κότσια και 104 μοσχάρια. Οι πόρτες του μεγαλύτερου φεστιβάλ παγκοσμίως άνοιξαν φέτος στις 12 το μεσημέρι της 20ής Σεπτεμβρίου.

“O’zapft is!” (σε ελεύθερη μετάφραση: το βαρέλι άνοιξε) – με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος του Μονάχου, κύριος Christian Ude, σήμανε την επίσημη έναρξη του 175ου Oktoberfest, ανοίγοντας σύμφωνα την παράδοση το πρώτο βαρέλι του φεστιβάλ, ακριβώς στις 12 το μεσημέρι, το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου. Οι ανεπίσημες προετοιμασίες ξεκινούν πάντοτε δύο μήνες νωρίτερα: από τα μέσα Ιουλίου ξεκινούν οι πρώτες εργασίες και η περιοχή Theresienwiese (Το Λειβάδι της Θηρεσίας) μετατρέπεται για αρκετές εβδομάδες σε πραγματικό εργοτάξιο.

Μέσα στις 16 ημέρες που διαρκεί – από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου – το μεγαλύτερο φεστιβάλ παγκοσμίως προσελκύει πάνω από έξι εκατομμύρια επισκέπτες από τη Βαυαρία, την υπόλοιπη Γερμανία και το εξωτερικό. Το φεστιβάλ που πραγματοποιείται στο Theresienwiese, καλείται επίσης “Wiesn” στην τοπική διάλεκτο (“το λειβάδι”, στα Βαυαρικά).

Τι κάνει το Oktoberfest τόσο ξεχωριστό γεγονός;

Το Oktoberfest ξεχωρίζει γιατί είναι ταυτοχρόνως και δημοφιλές παραδοσιακό φεστιβάλ του Μονάχου και μεγάλη διεθνής εκδήλωση. Αυτό το μοναδικό συνταίριασμα του παραδοσιακού στοιχείου με το μοντέρνο χαρίζει στο φεστιβάλ τον ξεχωριστό του χαρακτήρα. Το πρώτο φεστιβάλ διοργανώθηκε για τον εορτασμό των γάμων του Πρίγκηπα Λουδοβίκου, ο οποίος αργότερα στέφθηκε βασιλιάς (Ludwig I της Βαυαρίας). Το 1810, ο Πρίγκηπας Ludwig παντρεύτηκε την Πριγκήπισσα Therese του Sachsen-Hildburghausen, η οποία έδωσε το όνομά της στην περιοχή που σήμερα φιλοξενεί το φεστιβάλ στην καρδιά της πόλης: την Theresienwiese. Το Oktoberfest θεωρείται πλέον το μεγαλύτερο φεστιβάλ παγκοσμίως και είναι γνωστό σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Τι δεν πρέπει να χάσετε στο Oktoberfest 2008

Το πρώτο σημαντικό event του φεστιβάλ είναι η παρέλαση των μπυραριών και των ζυθοποιών, μία ώρα πριν το άνοιγμα του πρώτου βαρελιού. Της παρέλασης ηγείται το “Münchner Kindl” (“το παιδί του Μονάχου”, ντυμένο με την παραδοσιακή ενδυμασία της πόλης) επάνω σε άλογο, που σύμφωνα με τις παραδόσεις ακολουθείται από το δήμαρχο του Μονάχου σε ανάλογα διακοσμημένο άρμα. Ακολουθούν τα άρματα των μπυραριών, οι μπάντες, οι εκπληκτικές ιππήλατες άμαξες των ζυθοποιών του Μονάχου, καθώς και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ. Στην παρέλαση παίρνουν μέρος συνολικά περίπου 1.000 άτομα.

Η παρέλαση των Costume and Riflemen με τις παραδοσιακές ενδυμασίες, την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, είναι ένα ακόμη γεγονός που δεν πρέπει να χάσετε. Η παρέλαση μεταδίδεται τηλεοπτικά σε ολόκληρο τον κόσμο από το Γερμανικό κανάλι ARD. Περίπου 9.000 άνθρωποι παίρνουν μέρος στην παρέλαση αυτή, που ξεκινά από την Maximiliansstraße και καταλήγει στην Oktoberfestplatz, αφού περάσει από το κέντρο του Μονάχου. Εδώ μπορείτε να δείτε πολυάριθμους παραδοσιακούς χορούς, έθιμα και ενδυμασίες της Γερμανίας και των γύρω Ευρωπαϊκών χωρών. Τα 6,5 τουλάχιστον χιλιόμετρα μήκους της παρέλασης την κατατάσσουν σε μία από τις επιμηκέστερες παρελάσεις στον κόσμο.

Την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, οι μπάντες των διαφόρων περιπτέρων συναντώνται στο άγαλμα της Βαυαρίας στην Theresienwiese και δίνουν τη μεγάλη συναυλία όλων των συγκροτημάτων του Oktoberfest, που έχει αποκτήσει πια τελετουργικό χαρακτήρα. Στη συναυλία αυτή, 300 περίπου μουσικοί συνολικά ερμηνεύουν πασίγνωστα κομμάτια και εμβατήρια.

Την 5η Οκτωβρίου, τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, κανονιοβολισμοί σημαίνουν τη λήξη της πολυήμερης εκδήλωσης, ενώ τυφεκιοφόροι παρατεταγμένοι μπροστά στο άγαλμα της Βαυαρίας αποτίουν χαιρετισμό ρίχνοντας στον αέρα.

Μπύρα μόνο από το Μόναχο

Το Oktoberfest παραμένει το παραδοσιακό φεστιβάλ του Μονάχου που ήταν πάντα. Αυτός είναι και ο λόγος που “επιτρέπεται η πώληση μόνο μπύρας που παρασκευάζεται από τις μεγάλες ζυθοποιίες της πόλης του Μονάχου.”

Δεκατέσσερα μεγάλα περίπτερα (χωρητικότητας άνω των 100.000 ατόμων!) υπάρχουν στημένα στο φεστιβάλ. Η μπύρα που διατίθεται έχει αρχική πυκνότητα ζυθογλεύκους περίπου 13% και ζυθοποιείται στις έξι κύριες ζυθοποιίες του Μονάχου: Augustiner, Hacker-Pschorr, Löwenbräu, Paulaner, Spaten και Staatliches Hofbräuhaus. Συνήθως συνοδεύεται από λαχταριστές Βαυαρίεζικες σπεσιαλιτέ όπως το Radi (ραπανάκι), Obatzta (τυρί κρέμα), Schweinswürstl (χοιρινά λουκάνικα), Brathendl (ψητό κοτόπουλο) ή Steckerlfisch (ψάρι ψητό σε σουβλάκι).

Στο περίπτερο της ζυθοποιίας Spaten-Franziskaner, η παράδοση του ψητού μοσχαριού συνεχίζεται: ολόκληρα μοσχάρια ψήνονται στη σούβλα. Στα περίπτερα της Augustiner και της Fischer-Vroni, η μπύρα σερβίρεται απευθείας από τα βαρέλια. Το μεγαλύτερο περίπτερο ανήκει στην Hofbräu και έχει χωρητικότητα 10.000 ατόμων.

128 εταιρείες catering φροντίζουν να διατηρήσουν το επίπεδο ικανοποίησης των καλεσμένων υψηλό. Αυτοί οι “Kleinen Wiesn-Wirte” (μικροί επισιτιστές του Wiesn) όπως αποκαλούνται, προσελκύουν επισκέπτες με τη φιλική τους παρουσία σε μικρότερα περίπτερα.

Πάνω από 120 άτομα προσωπικό υποδέχονται τους επισκέπτες στο “Wiesn-Gaudi” (λούνα παρκ του Wiesn). Το συνονθύλεμα του παραδοσιακού με το μοντέρνο είναι κι εδώ εμφανές. Ιδιαιτέρως εντυπωσιακές ατραξιόν, όπως είναι το “Höllenblitz” (εναέριο τρενάκι σε σχήμα οκτώ) ή το “Olympia Looping” (εναέριο τρενάκι σε σχήμα οκτώ με διπλό λουπ) συνυπάρχουν αρμονικά με παραδοσιακά παιχνίδια που μπορεί ακόμη να βρει κανείς στο Oktoberfest, όπως είναι το tiddlywinks (παιδικό παιχνίδι με δισκάκια), το “Krinoline” (παλιό καρουσέλ), “Teufelsrad” (ο τροχός του τρόμου) και το καθιερωμένο πια Varieté Schichtl (θέατρο βαριετέ) του Oktoberfest.

Χρήσιμες πληροφορίες

  • Όσο είναι δυνατό, αποφύγετε να πάτε στο Oktoberfest απογεύματα Παρασκευής και Σάββατα. Επιλέξτε καλύτερα μια πιο ήσυχη μέρα στο μέσο της εβδομάδας.
  • Η Τρίτη 23 και 30 Σεπτεμβρίου είναι ημέρες της οικογένειας, με μειωμένο κόστος συγκοινωνίας και εισόδου στο φεστιβάλ, καθώς και εκπτωτικές τιμές σε μπύρα και φαγητό. Στο φυλλάδιο “Wiesnhits für Kids” (“Το Παιδικό Wiesn”), που εκδίδεται από το Γραφείο Τουρισμού, αναγράφονται όλες οι προσφορές και διαθέσιμες υπηρεσίες για παιδιά και οικογένειες.
  • Δεν θα βρείτε χώρο στάθμευσης γύρω από το Theresenwiese. Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε τη συγκοινωνία – ιδιαιτέρως αν πρόκειται να πιείτε!
    • Τρένο: (S 1 ως S 8 προς Hackerbrücke, S 7, S 20 και S 27 προς Heimeranplatz, και στη συνέχεια U4, U5 προς Theresienwiese ή Schwanthalerhöhe)
    • Ηλεκτρικός: U3/U6 προς Goetheplatz ή Poccistraße, U4/U5 προς Theresienwiese ή Schwanthalerhöhe
    • Τραμ: γραμμές 18 και 19 προς Holzapfelstraße ή Hermann-Lingg-Straße και γραμμές 16 και 17 προς Hackerbrücke
    • Λεωφορείο: γραμμές StadtBus 131 και 132 (προς Hans-Fischer-Straße), γραμμή MetroBus 58 (προς Georg-Hirth-Platz, Goetheplatz ή Beethovenplatz), γραμμή StadtBus 134 (προς Theresienhöhe) και γραμμή MetroBus 53 (προς Schwanthalerhöhe).
  • Προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα! Στο περυσινό Oktoberfest, οι διοργανωτές συνέλεξαν 4.400 χαμένα προσωπικά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων 1.600 ενδύματα, 600 ταυτότητες και πιστωτικές κάρτες, 250 ζευγάρια γυαλιά και διάφορα άλλα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και τέσσερα ζευγάρια μασέλες!
  • Περισσότερες πληροφορίες για το Oktoberfest μπορείτε να βρείτε εδώ.