Σάββατο 4 Μαΐου 2024
 
 

Αναζητηση

 
dev: single (post)
dev: content-post

Σε δημοπρασία Αρκτική Μπύρα 140 ετών

Η μπύρα, μια Allsopp’s Arctic Ale, ζυθοποιήθηκε στο Burton του Staffordshire για αποστολή στο Βόρειο Πόλο, με επικεφαλής τον Ουαλό Αντιναύαρχο Sir George Nares το 1875.

Το σφραγισμένο μπουκάλι ανακαλύφθηκε σε ένα γκαράζ στο Gobown του Shropshire χωρίς οι δημοπράτες να έχουν ιδέα πως βρέθηκε εκεί. Υπολογίζεται πως θα “πιάσει” £600 όταν βγει στο σφυρί στις 13 Ιουνίου. Στο μπουκάλι υπάρχει η επιγραφή “Allsopp’s Arctic Ale”, και “Arctic Expedition 1875” ανάγλυφα στο καπάκι.

Ο Roger Protz, συντάκτης μπύρας, περιγράφει το ιστορικό: “Η Βασίλισσα ζήτησε από τα ζυθοποιεία του Burton, γνωστά για τις δυνατές μπύρες τους με εξαγωγές σε ολόκληρο τον κόσμο, να δημιουργήσουν μια θεραπευτική μπύρα πλούσια σε βιταμίνη Β για την πρόληψη του σκορβούτου στα πληρώματα των πλοίων της. Τα ζυθοποιεία Bass, Salt, Truman και Worthington ανταγωνίστηκαν για την παρασκευή τέτοιας μπύρας, αλλά τελικά το έργο ανατέθηκε στην Allsopp.”

Ο Aaron Dean, συνεργάτης της δημοπρασίας, λέει: “Η μπύρα φτιάχτηκε για μια αποστολή στο Βόρειο Πόλο αλλά δυστυχώς δεν έφτασε ποτέ εκεί. Έγινε με συγκεκριμένη συνταγή ώστε να αντέξει. Μεταφέρθηκε στο Portsmouth και φορτώθηκε στα πλοία HMS Alert και HMS Discovery. Δυστυχώς η αποστολή δεν τα κατάφερε να φτάσει στο Βόρειο Πόλο οπότε γύρισε πίσω. Διατίθεται από τον πατέρα του πωλητή, αλλά ακόμα ψάχνουμε πως έπεσε στα δικά του χέρια. Είναι ένα πραγματικά σπάνιο αντικείμενο ιστορικής αξίας.” 

Παρόμοια μπύρα που δοκιμάστηκε το 2011 περιγράφεται ως “σκούρο κεχριμπαρί χρώμα, συναρπαστικά περίπλοκα αρώματα ξηρής σοκολάτας, κακάο, μελάσας και ώριμων φρούτων. Στον ουρανίσκο αφήνει κρεμώδη υφή βύνης, γλυκά φρούτα και στοιχεία σοκολάτας και κακάο, ενώ η επίγευση είναι γλυκόπικρη με σκουρόχρωμα φρούτα, έντονα βυνώδης με διακριτική την παρουσία λυκίσκου.”

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουνίου από τον οίκο Trevanion and Dean στο www.saleroom.com.