Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
 
 

Αναζητηση

 
dev: single (post)
dev: content-post

Τα βραβεία Gourmet στην Αθήνα

Την τρίτη 7 Απριλίου στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, άνοιξε η αυλαία της απονομής των βραβείων Gourmet της “Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας” στην Αθήνα

Ο οικοδεσπότης της βραδιάς Χρήστος Φερεντίνος φρόντισε να ξεσηκώσει τους παρευρισκόμενους με το γνώριμο χιουμοριστικό ύφος του επιδεικνύοντας και τις δεινές χορευτικές του ικανότητες. Η άψογη διοργάνωση της εταιρείας παραγωγής SAMBO EVENTS φρόντισε για το συνολικά κεφάτο αλλά και δημιουργικό αποτέλεσμα.

Από τις μπυραρίες της πρωτεύουσας, η Brauhaus (Νέα Φιλαδέλφεια) απέσπασε το βραβείο Gourmet 2008-2009, ενώ διάκριση πήραν οι Εν Αιθρία (Νέα Φιλαδέλφεια), Birra Birra (Πειραϊκή) και Ερωτηματικό (Αργυρούπολη). Μεταφέρω παρακάτω αυτούσιο το δημοσίευμα του περιοδικού.

Βραβείο Gourmet: Brauhaus


Παρόλα τα κλασικά για μπυραρία μοτίβα στα οποία κινείται, το φαγητό της εξαιρετικής μπυραρίας της Νέας Φιλαδέλφειας ίσως να δικαιολογεί από μόνο του την επίσκεψη. Πάνω από όλα όμως αποτελεί τον καμβά πάνω στον οποίο έχει ζωγραφιστεί η σπουδαιότερη λίστα μπύρας της Αθήνας – μια λίστα που προτάσσει την απόλυτη ποιότητα έναντι της ποσότητας. Έτσι, αν και περιέχει “μόλις” 65 ετικέτες, διαθέτει απόλυτη ισορροπία, πολυσυλλεκτικότητα, ψαγμένες προτάσεις, έλλειψη περιττών επιλογών και βέβαια, έναν εκπληκτικής αισθητικής, κειμένων και παρουσίασης κατάλογο που το μόνο που σε κάνει να αναζητάς απεγνωσμένα είναι λίγο περισσότερο… φως! Προσθέστε εδώ και το πολύ σωστό σερβίρισμα και βρίσκεστε μπροστά στο ναό της μπύρας, που αποδεικνύει ότι μπορεί να εξαφανίσει ακόμα και σπουδαία κρασιά κάτω από τον αφρό της…

Διάκριση: Εν Αιθρία


Ζωγραφισμένη όλη στο χέρι από την συνιδιοκτήτρια, η πανέμορφη ψυλοτάβανη αίθουσα του πρώτου ορόφου σχεδόν καταφέρνει να κλέψει την παράσταση. Και λέμε σχεδόν, γιατί αφού το μάτι περιηγηθεί στους γεμάτους με δέντρα και πουλιά τοίχους, θα καρφωθεί εν τέλει στην έξοχη όσο και πληρέστατη λίστα των περίπου 100 ετικετών, που ταξιδεύουν κάθε εραστή της μπύρας σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Αυτή η μοναδική ποιλικία -που ως ιδιαίτερα δυνατό χαρί της έχει την ζυθοπαραγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου- αναδεικνύεται κατά τον καλύτερο τρόπο από τη σωστή επιλογή των ποτηριών για κάθε τύπο – όχι όμως και από το φαγητό που κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά με την πρωτοτυπία του υπόσχεται ο κατάλογος.

Διάκριση: Birra Birra


Με τη Νέα Φιλαδέλφεια αλλά και τα βόρεια προάστεια να είναι τα hot spots της μπύρας, το “Μπύρα Μπύρα” κρατάει ψηλά το λάβαρο του Νότου! Με περίπου 50 καλοδιαλεγμένες και σε απόλυτη ισορροπία μεταξύ τους (στιλιστικά αλλά και όσον αφορά στην προέλευση) ετικέτες και ένα συμπαθητικό φαγητό που κινείται στις κλασικές επιλογές, θα ικανοποιήσει τα γούστα ακόμα και των απαιτητικών. Όμως εκεί που δεν έχει αντίπαλο είναι στην αισθητική, από όποια πλευρά και αν τη δει κανείς: στο εδωστερικό το διώροφο νεοκλασικό με τα εντυπωσιακά γύψινα είναι ένα έργο τέχνης, ενώ η θέα στο …εξωτερικό -με τον Σαρωνικό σχεδόν να σου βρέχει τα πόδια- το ίδιο. Συνεπώς, η τέχνη της μπύρας κερδίζει διπλά, δηλαδή… Birra Birra!

Διάκριση: Ερωτηματικό


Ο πολύ χαμηλός φωτισμός σχεδόν κρύβει τη μεγάλη αίθουσα από τα μάτια των περαστικών δημιουργώντας ταυτόχρονα μια καθαρόαιμη ατμόσφαιρα αγγλικής pub. Από την άλλη ο …καθαρόαιμος και ολοζώντανος κροκόδειλος δεν παίζει μόνο το ρόλο της ατραξιόν αλλά και του σεκιουριτά όταν τα αίματα -όχι τα δικά του!- ανάψουν. Κατά τα άλλα η βραδιά περνάει έτσι όπως μας ενδιαφέρει: με εκλεκτές μπύρες σε φιάλη και ποτήρι, που κανείς μπορεί να διαλέξει από μια μεγάλη και πλήρη λίστα – που μάλιστα δείχνει να τιμά ιδιαίτερα τις σπουδαίες θολές σταρόμπυρες Weiss – α, και αναπάντεχα καλό φαγητό!

Πηγή: Περιοδικό Gourmet, Μάιος 2009