Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
 
 

Αναζητηση

 
dev: single (post)
dev: content-post

Η InBev εξαγόρασε την Anheuser-Busch αντί 32,6 δισ.

Τη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο θα δημιουργήσει η εξαγορά της αμερικανικής Anheuser – Busch από τη βελγική InBev για το ποσό των 52 δισ. δολαρίων (32,6 δισ. ευρώ).

Πρόκειται για την ακριβότερη συμφωνία που πραγματοποιήθηκε ποτέ στον κλάδο και για την τρίτη ακριβότερη εξαγορά αμερικανικής εταιρείας από ξένη στην επιχειρηματική ιστορία των ΗΠΑ. Η InBev, στα προϊόντα της οποίας περιλαμβάνονται η Stella Artois και η Beck, θα πληρώσει 70 δολάρια για κάθε μετοχή της Anheuser – Busch η οποία παράγει μεταξύ άλλων την πιο γνωστή αμερικανική μπίρα, την Budweiser.

Τέλος διαμάχης

Η συμφωνία σημαίνει το τέλος διαμάχης μηνών μεταξύ των δύο εταιρειών κατά τη διάρκεια της οποίας είχε κατατεθεί επιθετική πρόταση εξαγοράς 5 δολαρίων ανά μετοχή της αμερικανικής εταιρείας καθώς και η υποβολή μηνύσεων εκατέρωθεν. Η συνδυασμένη εταιρεία θα έχει ετήσιες καθαρές πωλήσεις ύψους περίπου 36,4 δισ. δολαρίων ξεπερνώντας τη λονδρέζικη SABMiller. Διευθύνων σύμβουλός της θα είναι ο νυν επικεφαλής της InBev Κάρλος Μπρίτο. Ο ίδιος δήλωσε ότι η «ομορφιά του deal είναι ότι θα αποκτήσουμε το 50% της αμερικανικής αγοράς ζύθου που κατέχει η Anheuser καθώς και τη μάρκα Budweiser».

Κι όντως, όπως τονίζουν οι αναλυτές, το δυνατό σημείο της συμφωνίας είναι ότι οι επιχειρήσεις των δύο εταιρειών συμπληρώνουν η μία την άλλη και δεν αλληλοκαλύπτονται. Ωστόσο οι συνέργειες θα είναι σημαντικές. Υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν στα 1,5 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2011. Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους και θα ενισχύει τα κέρδη αρχής γενομένης από το 2010. Λίγο καιρό πριν και κατά τη διάρκεια της έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο διοικήσεων, ο επικεφαλής της Anheuser Ογκουστ Μπους ο Τέταρτος είχε τονίσει ότι δεν πρόκειται να πωλήσει την εταιρεία του, η διεύθυνση της οποίας βρίσκονταν στα χέρια των οικογενειών Ανχόιζερ και Μπους από την ίδρυσή της το 1860. Ο κ. Μπρίτο είχε πει ότι δεν πρόκειται να αυξήσει την προσφορά. Και οι δύο διαψεύσθηκαν αλλά ο κ. Μπρίτο θα τηρήσει την υπόσχεση του να συμπεριλάβει το όνομα της αμερικανικής ζυθοποιίας στη συνδυασμένη εταιρεία.

Σε ευρωπαϊκά χέρια

Ετσι κι αλλιώς η μπίρα-σύμβολο της Αμερικής βρίσκεται πλέον σε ευρωπαϊκά χέρια. Σημειωτέον ότι σχέσεις με την Anheuser διαθέτει και ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα Τζον Μακ Κέιν. Η σύζυγός του, Σίντι, είναι πρόεδρος της Hensley & Company, μείζων διανομέας της Anheuser και έχει στην κατοχή της σημαντικό μέρος των μετοχών της τελευταίας.

Πηγή:
Καθημερινή