Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
 
 

Αναζητηση

 
dev: single (post)
dev: content-post

7oς διαγωνισμός Stella Artois Greek Draught Master

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης διοργανώνει τον πανελλήνιο διαγωνισμό “Stella Artois Greek Draught Master”, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου στο κατάστημα Πίτα Παν στο Ν. Ψυχικό. Ο περσινός νικητής, κ. Μιχάλης Κωτσοσάββας, κατέλαβε την 5η θέση στον παγκόσμιο τελικό διαγωνισμό που διεξήχθη στο Leuven του Βελγίου, την πόλη της Stella Artois.

Ποια είναι η Stella Artois;

Είναι η μεγαλύτερη σε πωλήσεις βέλγικη μπύρα και διεθνή παρουσία (βρίσκεται στην 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης), αφού βρίσκεται σε περισσότερες από 60 χώρες. Η Stella Artois είναι γνωστή για το χρυσαφένιο χρώμα της, καθώς και για τον συμπαγή λευκό αφρό της.

Η φημισμένη γεύση της μπύρας οφείλεται στο άρωμα του λυκίσκου Saaz, κύριο χαρακτηριστικό της λεπτής και ευχάριστης πικράδας, της καθαρής και δροσιστικής γεύσης και της ήπιας, ελαφρώς φρουτώδους επίγευσης.
Η Stella Artois αποτελεί το σύμβολο της τελειότητας και καταναλώνεται από εξευγενισμένους και καλλιεργημένους καταναλωτές ανά τον κόσμο.

Η ταυτότητά της

Όλα ξεκίνησαν από ένα αστέρι! Η ιστορία της ξεκίνησε το 1366 από το ζυθοποιείο Hom στο Leuven. Το 1708 απονεμήθηκε στον ιδιοκτήτη της ζυθοποιίας, Sebastian Artois, ο τίτλος του αρχιζυθοποιού του Den Hom. Από εκείνη τη στιγμή το όνομά του είναι άρρικτα συνδεδεμένο με την περιοχή Leuven και την διεθνούς φήμης ζυθοποιία του.
Το 1926 το ζυθοποιείο παρήγαγε, όπως κάθε χρόνο, την χριστουγεννιάτικη μπύρα, η οποία ονομάστηκε Stella, δηλαδή αστέρι. Εκείνη η μπύρα υπήρξε εξαιρετική και έγινε γρήγορα δημοφιλής. Τότε, λοιπόν, δόθηκε το έναυσμα να ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής της μπύρας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ως Stella Artois.

Πως σερβίρουμε μια Stella Artois;

  stellastep1

 1. Ο καθαρισμός
  Χρησιμοποιείτε πάντα το αυθεντικό ποτήρι Stella Artois, το οποίο πρέπει να έχει πλυθεί με ένα απαλό απορρυπαντικό και να ξεπλυθεί με καθαρό, δροσερό νερό για να αποκτήσει την ίδια θερμοκρασία με την μπύρα (περίπου 3ο C).

 2. stellastep2

 3. Η θυσία
  Ο bartender ανοίγει την κάνουλα με μια απότομη κίνηση και αφήνει να τρέξει η μπύρα που έχει παραμείνει στην κάνουλα. Έτσι εξασφαλίζεται πως κάθε σταγόνα Stella Artois είναι φρέσκια μπύρα.

 4. stellastep2

 5. Η αλχημεία ξεκινά
  Το ποτήρι της Stella Artois κρατιέται ακριβώς κάτω από την κάνουλα σε γωνία 45ο χωρίς να αγγίζει η κάνουλα το ποτήρι. Αυτό επιτρέπει στην μπύρα να ρεύσει περιστροφικά στα τοιχώματα του ποτηριού, δημιουργώντας τη σωστή αναλογία μπύρας και αφρού.

 6. stellastep2

 7. Αφρός, ή ίσως πιο σωστά, η «κορώνα»
  Ισιώνοντας και χαμηλώνοντας το ποτήρι δημιουργείται με φυσικό τρόπο αφρός που λειτουργεί ως προστατευτικό στρώμα για την μπύρα. Αυτό το στρώμα συγκρατεί το διοξείδιο του άνθρακα και βοηθά να διατηρηθεί η γεύση και το άρωμα της μπύρας.

 8. stellastep2

 9. Η απομάκρυνση του ποτηριού από την κάνουλα
  Ο bartender κλείνει την κάνουλα με μια γρήγορη κίνηση και απομακρύνει το ποτήρι, προκειμένου να μην πέσουν επιπλέον σταγόνες μπύρας και χαλάσουν τον αφρό.

 10. stellastep2

 11. Το κόψιμο του αφρού
  Ενώ ο αφρός υπερχειλίζει από το χείλος του ποτηριού, κόβεται απαλά με ένα μαχαίρι σε γωνία 45 ο. Η κίνηση αυτή απομακρύνει τις μεγαλύτερες φυσαλίδες που σκάνε εύκολα και εξαφανίζουν τον προστατευτικό αφρό.

 12. stellastep2

 13. Ο κανόνας των 2 δακτύλων
  Η σωστή ποσότητα αφρού έχει ύψος 3 εκατοστών ή δύο δαχτύλων. Έτσι, δημιουργείται ένα προστατευτικό στρώμα ανάμεσα στην μπύρα και την ατμόσφαιρα, που προστατεύει την μπύρα από το να ξεθυμάνει.

 14. stellastep2

 15. Ο τελικός καθαρισμός του ποτηριού
  Καθαρίζεται ο πάτος και τα πλαϊνά του ποτηριού βυθίζοντας το στο νερό.

 16. stellastep2

 17. Η απονομή
  Τέλος, η Stella Artois σερβίρεται πάνω σε ένα καθαρό υποπότηρο, ενώ συνοδεύεται από τον σταγονοδέκτη στη βάση του ποτηριού και, πάντα, με τον λογότυπο προς τα εσάς.

Φωτογραφίες


Ο νικητής του περσινού διαγωνισμού Greek Draught Master, Μιχάλης Κωτσοσάββας.


Ο Μιχάλης Κωτσοσάββας κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού στο Leuven του Βελγίου.


Ο Μιχάλης Κωτσοσάββας κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού στο Leuven του Βελγίου.


Οι νικητές του περσινού διαγωνισμού στο Leuven.