Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
 
 

Αναζητηση

 
dev: single (post)
dev: content-post

Micropubs: το αντίδοτο στη μοντέρνα ζωή

Ο επίσημος ορισμός λέει “Micropub είναι ένα μικρό μαγαζί που ακούει τους πελάτες του, σερβίρει κυρίως βαρελίσια μπύρα (cask ale), προάγει τη συζήτηση, αποφεύγει κάθε μορφή ηλεκτρονικής διασκέδασης και διαθέτει παραδοσιακά pub snacks.”

Ένας μικρός χώρος λοιπόν -ας πούμε καμιά εικοσαριά τετραγωνικά- χωρίς τηλεοράσεις-wifi-μουσική (εκτός αν είναι ζωντανή και χωρίς ηλεκτρικά όργανα προφανώς), με βαρελίσια μπύρα και ψιλολοΐδια για μασούλημα. Όλα τα άλλα είναι στην ευχέρεια του ιδιοκτήτη και τις προτάσεις των πελατών. Άλλες δεν έχουν καν μπάρα, αλλού έχουν χειροκίνητες αντλίες για το σερβίρισμα, σε μερικές απαγορεύεται η χρήση κινητού. Αλλά όλες έχουν μία φιλοσοφία, και τη λένε”KIS, KIS”. Keep It Small, Keep It Simple.

Σίγουρα το μοντέλο διαφέρει όπως η μέρα με τη νύχτα με το “παραδοσιακό” πρότυπο της μπυραρίας με τη δυνατή μουσική, τους προτζέκτορες, τα λουκάνικα και τους μεγάλους καταλόγους αλλά είναι ένα μάλλον πετυχημένο πρότυπο. Από το 2005 και το άνοιγμα του “The Butchers Arms” στο Αγγλικό χωριό Herne ο συνεταιρισμός μετράει 100 Micropubs στη Γηραιά Αλβιώνα, και μία στη Σκωτία που θα ανοίξει λίαν συντόμως! Ένα ενδιαφέρον στατιστικό λέει πως φέτος ανοίγουν περίπου 5 Micropubs ανά βδομάδα στην Αγγλία.

Όσο για τις μπύρες τους, είναι κατά κύριο λόγο από τοπικές μικροζυθοποιίες, όπως και το ουίσκι ή το τζιν που ενίοτε σερβίρουν. Ανάλογες με το μέγεθος του χώρου είναι και οι τιμές εννοείται.

Άντε και στα δικά μας!

*Στη φωτογραφία Anthony Nicholls, ιδιοκτήτης του “Butcher’s Hook” στο Hampshire. 

Περισσότερα στο site του Micropub Association.