Υπάρχει διαδεδομένη η αντίληψη ότι η μπύρα ταιριάζει με όλα τα φαγητά – αν ωστόσο αναλογιστούμε πως υπάρχουν πολλοί τύποι μπύρας, καθένας από τους οποίους προσφέρει διαφορετικά αρώματα και γεύσεις, τότε είναι εύκολο να κατανοήσουμε ότι πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός ως προς τι τύπος μπύρας μπορεί να συνοδέψει κάθε έδεσμα. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, το ταξίδι μας στην απόλαυση.
Ουσιαστικά, πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας μία βασική αρχή, ώστε να έχουμε ένα αρμονικό συνταίριασμα μπύρας-φαγητού:
Ισορροπία
Φίνα πιάτα με λεπτές γεύσεις ταιριάζουν καλύτερα με απαλές μπύρες, ενώ πιάτα με δυνατές γεύσεις απαιτούν μπύρες με ένταση αρωμάτων/γεύσης. Όταν λέμε «ένταση», εννοούμε μία πληθώρα στοιχείων, που έχουν να κάνουν με τον αλκοολικό βαθμό, τη γλυκύτητα, την πικράδα, τον χαρακτήρα της βύνης, του λυκίσκου, του καβουρδίσματος.
Είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι οι καλύτεροι δυνατοί συνδυασμοί επιτυγχάνονται όταν υπάρχουν κάποιες κοινές συνιστώσες ανάμεσα στο αγαπημένο μας ποτό και μία γαστρονομική δημιουργία.
Επί παραδείγματι: μία μπύρα τύπου I.P.A. (India Pale Ale) έχει, ως επί το πλείστον, έντονα αρώματα και γεύση, που προέρχονται από τις γενναίες ποσότητες λυκίσκου που περιέχει. Τα οργανοληπτικά στοιχεία αυτής της κατηγορίας μπύρας είναι τα εξής: πικράδα, άρωμα/γεύση λυκίσκου (πικάντικο, βοτανικό, εσπεριδοειδών) και καραμέλα (διαφοροποιείται η έντασή της αναλόγως της κατηγορίας Ι.Ρ.Α.). Η πικράδα, πέραν του ότι ενισχύει το προφίλ των αλμυρών και πικάντικων πιάτων, λειτουργεί σε δεύτερο χρόνο δίνοντας έναν δροσιστικό τόνο, με αποτέλεσμα να σβήνει την αψάδα. Ο λυκίσκος ελκύεται από οτιδήποτε πικάντικο, ενώ η καραμέλα θα εισχωρήσει στη γλυκύτερη πλευρά ενός πιάτου (σκεφτείτε καραμελωμένα κρεμμύδια). Τέλος, τα άλφα οξέα του λυκίσκου λειτουργούν ως έξοχοι «καθαριστές παλέτας» και, ως εκ τούτου, κάνουν κάπως πιο ήπια την έντονη επίγευση spicy φαγητών.
Πού καταλήγουμε; Οι Ι.Ρ.Α. μπύρες μπορούν να αποτελέσουν μία πολύ καλή συνοδεία πικάντικων και αλμυρών γεύσεων, που απλόχερα μας παρέχει η ινδική και μεξικάνικη κουζίνα, και γενικά οποιαδήποτε κουζίνα εμπεριέχει καρυκεύματα, μπαχαρικά, ενώ μπορούμε να τις συνδυάσουμε και με ψητό κρέας (μπριζόλες, burger), καθώς η καραμελωμένη κρούστα αυτών των φαγητών τονίζει τον καραμελένιο χαρακτήρα της βύνης, ενώ ο λυκίσκος με την πικράδα και τη γεύση του, δημιουργεί μία όμορφη αντίθεση.
Κι ενώ θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες για ταιριαστούς συνδυασμούς μπύρας-φαγητού, θα άξιζε να κάνουμε μία αναφορά στο, ίσως, όχι και τόσο διαδεδομένο ντουέτο στη χώρα μας, μπύρας-γλυκού! Ουπς!!! Είπαμε την απαγορευμένη λέξη «γλυκό»!!! Μα, θα ήταν ποτέ δυνατόν να τελεστεί αυτός ο ανόσιος «γάμος» μπύρας και επιδορπίου;;; Κι όμως!
Για να δούμε. Ποια είναι τα κυρίαρχα στοιχεία των porter/stout μπυρών; Πολύ χονδρικά, καβούρδισμα, καφές, σοκολάτα, χαρακτηριστικά που ανάλογα με τον τύπο της εκάστοτε stout/porter, συναντάμε άλλοτε σε μεγαλύτερη κι άλλοτε σε μικρότερη ένταση. Μήπως μας έρχεται στον νου κάποιο γλυκό, λατρεμένος πόθος των ανθρώπων όλης της γης; Σοκολάτα, καθώς κι όλα τα παράγωγα επιδόρπια!
Μία δυνατή stout, π.χ. μία Russian Imperial Stout, μπύρα με γεμάτο σώμα, υψηλό αλκοολικό βαθμό, γλυκόπικρη, και με έντονα τα αρώματα/γεύση του καφέ/σοκολάτας, δε θα ήταν ένας εξαιρετικός συνδυασμός με ένα πλούσιο σουφλέ σοκολάτας ή με ένα γλυκό τιραμισού; Δε θα ήταν ένα ντελίριο γεύσης και αρμονίας; Μία πιο «απλή» dry stout δε θα συνόδευε αρκετά επιτυχημένα μία σοκολάτα υγείας; Ειδικά κάποιες stout και porter μπύρες που έχουν παλαιωθεί, είναι τόσο πυκνές και βελούδινες, ώστε δίνουν την αίσθηση υγρής σοκολάτας! Όχι, δε λέμε ψέματα, μiα δοκιμή θα σας πείσει! Απλά, να έχετε τα μάτια σας και το μυαλό σας ανοιχτά και να προβαίνετε σε (μ)πειραματισμούς…