Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
 
 

Αναζητηση

 
dev: single (post)
dev: content-post

Αθηνέο: friend or foe?

Βρέθηκα χθες στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία για την παρουσίαση του Αθηνέο, του νέου της μικροζυθοποιείου. Ήταν κάτι που περίμενα αρκετό καιρό, όπως φαντάζομαι το περίμεναν και όλοι οι μικροζυθοποιοί. Όχι ότι ανυπομονούσε κανείς τους βέβαια. Και είναι λογικό, όταν βλέπεις την εταιρεία που κατέχει περισσότερα από τα τρία τέταρτα της εγχώριας κατανάλωσης μπύρας σήμερα να απλώνει χέρι και στο δικό σου μικρό κομμάτι της πίτας, αν μη τι άλλο, να ανησυχείς. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ας το δούμε.

Η περιήγησή μας στο Αθηνέο ξεκίνησε από τον εξοπλισμό. Το βασικό σύστημα ήταν ένας συνδυασμός δύο δοχείων των 10HL (χιλίων λίτρων) το καθένα, πανέμορφα ντυμένων με την παραδοσιακή χάλκινη “φούσκα”. Τα ψυχόμενα δοχεία ζύμωσης / ωρίμανσης ακριβώς δίπλα είναι 20HL το καθένα. Όλη η γραμμή είναι – με εξαίρεση το σύστημα καθαρισμού και απολύμανσης – απολύτως χειρωνακτική, χωρίς κανένα αυτοματισμό. Ο χειριστής του είναι επώνυμος, και λέγεται Μανώλης Μπαρμπούνης, ένας συμπαθέστατος γερόλυκος ζυθοποιός με πολλά χρόνια προϋπηρεσία στην Αθηναϊκή.

Η μπύρα που παράγεται στο Αθηνέο, κατ’ επιλογή δεν φιλτράρεται ούτε παστεριώνεται, με αποτέλεσμα να έχει πολύ μικρή διάρκεια ζωής, μόλις 30 ημέρες, και να πρέπει να διακινείται αποκλειστικά σε συνθήκες ψύξης. Αυτή τη στιγμή τη βρίσκει κανείς σε μια μόνο χούφτα μαγαζιά στην Αθήνα, και μόνο βαρελίσια. Η διακίνηση γίνεται από την ίδια την Αθηναϊκή με ψυχόμενα οχήματα, και τα σημεία διάθεσης θα φτάσουν το πολύ τα 20.

Παράλληλα, το Αθηνέο θα διοργανώνει σεμινάρια ζυθοποίησης, ώστε να μπορεί κανείς να έρθει σε πρώτη επαφή με το αντικείμενο, αλλά και να εντρυφήσει στη διαδικασία. Μέσα από τα σεμινάρια αυτά που βέβαια θα είναι διαδραστικά, θα δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες (μεταξύ άλλων) να προτείνουν την επόμενη συνταγή του Αθηνέο.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό, κατά την προσωπική μου εκτίμηση δεν αποτελούν ένδειξη κινδύνου για τα υπόλοιπα μικροζυθοποιεία. Η πολύ μικρή παραγωγή δεν επαρκεί για να αποτελέσει το Αθηνέο ανταγωνιστή των υπολοίπων μικρών ζυθοποιείων, ειδικά μάλιστα όταν η μπύρα του διακινείται αποκλειστικά σε συνθήκες ψύξης. Αντιθέτως, αν είναι μια εταιρεία που μπορεί να εκπαιδεύσει εύκολα και γρήγορα το ελληνικό καταναλωτικό κοινό για τις ιδιαιτερότητες της φρέσκιας μπύρας, αυτή είναι σίγουρα η Αθηναϊκή.

Γιατί όμως επενδύει τόσο στην εκπαίδευση του κοινού, τη στιγμή που ούτε μεγάλη παραγωγή θα έχει το Αθηνέο, ούτε προβλέπεται να την αυξήσει;

Η απάντηση είναι απλή. Η Αθηναϊκή δε θα μπορούσε να αυξήσει άλλο το μερίδιο αγοράς της χωρίς να διακινδυνεύσει να την μαλώσει ξανά η επιτροπή ανταγωνισμού. Μπορεί όμως να βοηθήσει να μεγαλώσει η ίδια η πίτα. Σύμφωνα με τον Μηνά Μαυρικάκη, Διευθυντή Επικοινωνίας της Αθηναϊκής, η κατά κεφαλή κατανάλωση μπύρας στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλή σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ εδώ έχουμε αντιθέτως πολύ υψηλή κατανάλωση καφέ. Επίθεση στο μερίδιο του καφέ λοιπόν! Έτσι εξηγείται η συντονισμένη καμπάνια εκπαίδευσης του ελληνικού κοινού στη μπύρα και το λανσάρισμα δύο νέων radlers: με λεμόνι και χαμηλό αλκοόλ, και guarana και μηδενικό αλκοόλ. Οποιαδήποτε αύξηση της συνολικής κατανάλωσης μπύρας στην Ελλάδα θα ωφελούσε οπωσδήποτε όλο τον κλάδο, αλλά μαντέψτε ποιος θα έπαιρνε τη μερίδα του λέοντος σύμφωνα με τα σημερινά μερίδια αγοράς;

Εξ άλλου, σε κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχαμε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αθηναϊκής, κύριο Ζωούλλη Μηνά, η Αθηναϊκή έχει την πρόθεση να διαθέσει την βύνη που παράγει η ίδια και σε όποιο μικροζυθοποιείο ζητήσει, αφού η παραγωγή της ξεπερνά κατά πολύ τις δικές της ανάγκες και ήδη εξάγει ελληνική βύνη και στις βαλκανικές χώρες.

Βλέπω πολύ θετικά την εξέλιξη λοιπόν, και ευελπιστώ η ομάδα των homebrewers του beer.gr να είναι ανάμεσα στους πρώτους που θα ζυθοποιήσουν στα ολοκαίνουργια μηχανήματα του Αθηνέο. Και μετά την εκπαίδευση του αθηναϊκού κοινού στις ιδιαιτερότητες και την απίστευτη γεύση της φρέσκιας μπύρας, ανυπομονώ να δω περισσότερες μπυραρίες να σερβίρουν επιλογές από αφιλτράριστες και απαστερίωτες ελληνικές μπύρες σε βαρέλι.

Εσείς τι γνώμη έχετε; Μιλήστε μαζί μας, στα σχόλια παρακάτω.