Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
 
 

Αναζητηση

 
dev: single (post)
dev: content-post

Βαυαρικές μπύρες για όλες τις εποχές

To Oktoberfest του Μονάχου είναι μια εξαιρετική αφορμή για να επισκεφτείτε την πόλη και την Αλπική ενδοχώρα.

Ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει ως το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου. Οποιοσδήποτε έχει το ελάχιστο ενδιαφέρον για τη μπύρα πρέπει να επισκεφτεί το Oktoberfest του Μονάχου τουλάχιστον μία φορά, αλλά η εμπειρία του θα διαρκέσει μόνο μερικές ώρες. Είναι σαφώς καλύτερα να χρησιμοποιήσετε το φεστιβάλ ως αφορμή για να εξερευνήσετε την πανέμορφη πόλη και την Αλπική της ενδοχώρα, σε αναζήτηση της τοπικής μπύρας και των λουκούλλειων γευμάτων.

Όσοι έχετε επισκεφτεί κάποιο Ελληνικό ή Βρετανικό φεστιβάλ θα έλθετε αντιμέτωποι με πρωτοφανή έλλειψη επιλογών στο Μόναχο. Η πόλη υπερηφανεύεται για τα, ούτε ένα ούτε δύο, αλλά έξι διάσημα ζυθοποιεία της, όμως λίγες μόνο από τις μπύρες τους είναι διαθέσιμες στο Oktoberfest – και τα περισσότερα από 700 τοπικά ζυθοποιεία της Βαυαρίας δεν επιτρέπεται να εμφανιστούν εδώ.

Μετά από τα πρώτα δύο λίτρα, ακόμη και η πιο γευστική μπύρα γίνεται μονότονη, και η δονούσα κοσμοπλημμύρα των φεστιβαλιστών ίσως σας προκαλέσει κλειστοφοβία. Οπουδήποτε αλλού στην πόλη όμως, οι πολύχωρες μπυραρίες, τα πλακόστρωτα καφέ και τα καταπράσινα beer gardens έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Το ίδιο και τα εξοχικά πανδοχεία που ζυμώνουν τη δική τους μπύρα.

Έτσι λοιπόν τα τελευταία λίτρα της καλοκαιρινής μπύρας θα πρέπει να καταναλωθούν πανηγυρικά μέχρι τον Οκτώβριο ώστε να μείνουν κενά τα δοχεία ωρίμανσης για τις μπύρες της επόμενης περιόδου.

Οι καλοκαιρινές μπύρες παρασκευάζονται με μεγάλες ποσότητες κριθαριού, αποδίδοντας έτσι επαρκή σάκχαρα βύνης ώστε να ζυμωθούν αργά στα παγωμένα κελάρια των Άλπεων. Ακόμη και σήμερα μια lager τύπου Märzen-Oktoberfest θα παρουσιάζει έντονο βυνώδη χαρακτήρα με αρώματα ξηρών καρπών, χρώμα μπρούντζου ή χαλκού και στιβαρή περιεκτικότητα 5.5% αλκοόλ. Το αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα στο Μόναχο παρασκευάζεται από τη εγκόσμια πλέον ζυθοποιία Spaten-Franziskaner, που όμως οφείλει μέρος της καταγωγής της στους Φρανζισκανούς μοναχούς.

Οι μπύρες αυτές, που ονομάζονται απλώς Festbier (μπύρες της γιορτής), έχουν αυτή την νότα γλυκάδας που συντροφεύει άψογα το κοτόπουλο σούβλας ή το ψητό χοιρινό που θα βρείτε σε αφθονία παντού στο Oktoberfest. Τον ίδιο συνδυασμό όμως μπορείτε να βρείτε και σε πληθώρα beer bardens πολύ κοντά στο Μόναχο. Αντί να οδηγήσετε ως εκεί προτιμήστε το τρένο, το S-Bahn.

Το Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο, ορισμένες ζυθοποιίες ξεκινούν να ζυμώνουν δυνατότερες μπύρες τύπου Bockbier. Η πρώτη συλλαβή προέρχεται από την τελευταία της ονομασίας Einbeck, μιας πόλης στην Κάτω Σαξονία που φημίζεται για τη δυνατή της μπύρα. Σήμερα, η Βαυαρία είναι ακόμη γνωστότερη για την Bockbier της. Η Bock είναι δυνατή (πάνω από 6% αλκοόλ) lager, με χρώμα συνήθως σκούρο καστανό.

Το Φεβρουάριο ή Μάρτιο κάνει την εμφάνισή της η Doppelbock, μια ιδιαιτέρως δυνατή (περίπου 7.5% αλκοόλ) σκουρόχρωμη lager. Σκοπός της είναι να ζεστάνει τους γενναίους που θα βγούν πρώτοι στα beer gardens την άνοιξη. Η πιο γνωστή Doppelbock είναι η Salvator (σωτήρια) της ζυθοποιίας Paulaner, η οποία επίσης ιδρύθηκε από μοναχούς. Η μπύρα της νέας περιόδου ξεκινά να διατίθεται πανηγυρικά τρεις εβδομάδες πριν το καθολικό πάσχα στο κελάρι και τον κήπο της ζυθοποιίας στο Nockherberg, έναν λόφο με θέα στην πόλη του Μονάχου.

Η άφιξη της άνοιξης επιβεβαιώνεται την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου με τη διάθεση της Maibock (Μαγιάτικη Bock). Το αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα Maibock στο Μόναχο θα το βρείτε στην Hofbrauhaus, την πιο φημισμένη μπυραρία και κήπο, στην κεντρική πλατεία της πόλης, γνωστή ως Platzl. Maibock θα βρείτε παντού, ωστόσο η καθημερινή Helles (ξανθιά lager) είναι ασφαλέστερη επιλογή αν πρόκειται να καταναλώσετε πάνω από μισό λίτρο σε μια καθησιά. Απολαύστε την ελαφριά γεύση μπισκότου που προσφέρει η βύνη της και τα εκλεπτυσμένα αρώματα λυκίσκου, και θα διερωτηθείτε γιατί οι lager στην Ελλάδα είναι τόσο άψυχες.

Στις ζέστες του καλοκαιριού, τις lager που παρασκευάζονται αποκλειστικά από βύνη κριθαριού ανταγωνίζονται οι πιο φρουτώδεις, πιο γευστικές, πιο δροσιστικές μπύρες που παρασκευάζονται με χρήση ποσοστού βύνης σιταριού και μαγιά που μοιάζει με αυτή μιας Βρετανικής ale. Οι μπύρες αυτές είναι γνωστές ως Weizen (σταρένιες) ή Weisse (λευκές).

Οι Βαυαροί πίνουν σταρένια μπύρα τελετουργικά με δεκατιανό από Weisswurst (βοδινό λουκάνικο), αλλά μην το ζητήσετε αυτό αργότερα την ημέρα αν δεν θέλετε να σας κοιτούν σαν εξωγήινο.

Για γεύμα, τη μπύρα σας μπορείτε να συνοδεύσετε με Leberkase, ένα αλλαντικό από μοσχάρι και χοιρινό που σερβίρεται ζεστό. Το απόγευμα υπάρχουν ατελείωτες παραλλαγές από κότσια, λουκουμάδες και ζυμαρικά, και κάποια απίστευτα λαχταριστά εντόσθια.

Το πιο φημισμένο μέρος για να πιείτε σταρένια μπύρα είναι το ζυθεστιατόριο της Schneider στην οδό Tal. Εκεί δοκίμασα γουρουνόπουλο (Spanferkel), με μια σως από την Aventinus Weizenbock της Schneider, και σε μέρες με πιο περιπετειώδη διάθεση έχω δοκιμάσει Kalberfusse (βοδινά πόδια) ή Kuheuter (μαστούς).

Δίχως αμφιβολία, το αγαπημένο μου μέρος για να πίνω στο Μόναχο είναι η Forschungsbrauerei (Ερευνητικό Ζυθοποιείο), στην οδό Unterhachinger 76, μέσα στους κήπους της αγοράς στην προαστειακή Perlach. Ιδρύθηκε τη δεκαετία του 20 ως ίδρυμα έρευνας για τον χώρο της μπύρας και τώρα λειτουργεί ως συμβατικό ζυθοποιείο και μπυραρία.

Δικαίως γνωστή για την υπέροχη Pilsissimus της (5.2% αλκοόλ) με το έντονο άρωμα λυκίσκου, και την πλούσια “Blonde” Bock (7-7.5% αλκοόλ), ανοίγει μόνο από αρχές Μαρτίου ως τα μέσα Οκτωβρίου και όπως τα περισσότερα Γερμανικά εστιατόρια, είναι κλειστή τις Δευτέρες.

Πηγή: Beer Hunter Online
Μετάφραση/προσαρμογή: Αλέξανδρος Σεϊντάνης