Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
 
 

Αναζητηση

 
dev: single (post)
dev: content-post

Οδηγίες παρασκευής μπύρας

Συγχαρητήρια, έχετε αγοράσει τον βασικό εξοπλισμό, ένα beer kit και την απαραίτητη δεξτρόζη. Τα αγγλικά σας όμως είναι σκουριασμένα και χρειάζεστε βοήθεια με τα πρώτα σας βήματα. Το άρθρο αυτό είναι για σας, ανοίξτε μια μπυρίτσα και αρχίστε το διάβασμα.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να φτιάξει κανείς μπύρα στο σπίτι, όμως για το συγκεκριμένο παράδειγμα θα σας περιγράψω τη μέθοδο που ακολουθώ εγώ. Τα σχόλια ευπρόσδεκτα, όπως πάντα.

Θα χρειαστούμε:

 • 1 κιτ εξοπλισμού Deluxe
 • 1 beer kit (για το παράδειγμά μας, η lager της Munton’s)
 • 1 κιλό δεξτρόζη
 • 1 βραστήρα
 • Περίπου 20 λίτρα καθαρό νερό
 • Ένα λεκανάκι για την αποστείρωση
 • Ένα κατσαρολάκι για μπεν μαρί (να χωράει την κονσέρβα)
 • Μια κατσαρόλα για το μίγμα (να χωράει 5-6 λίτρα νερό)
 • Ένα γυάλινο ποτήρι, κατά προτίμηση λείο
 • Λίγη μεμβράνη κουζίνας
 • Μικρή ποσότητα vodka για την αεροπαγίδα
 • Ανοιχτήρι για κονσέρβες

 

Ξεκινάμε πλένοντας προσεκτικά και με επιμέλεια τα πάντα. Δεν έχει σημασία αν το κατσαρολάκι το πήρατε από το ντουλάπι καθαρό, ρίξτε του ένα φρέσκο πλύσιμο για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Θεωρώ ότι έχετε πλύνει τα πάντα, οπότε δεν αναφέρω πλυσίματα παρακάτω στη διαδικασία, έτσι; Επίσης θεωρώ ότι έχετε πλύνει καλά και τα χέρια σας ως τον αγκώνα.

Γεμίζουμε το λεκανάκι με καυτό νερό από τη βρύση. Εκεί διαλύουμε την κατάλληλη ποσότητα απολυμαντικού μέσου (πχ. chemipro oxi που περιέχεται στο Deluxe). Στο διάλυμμα αυτό βυθίζουμε τον αναδευτήρα μας, το ποτήρι και την αεροπαγίδα.

Αφαιρούμε το πλαστικό καπάκι από την κονσέρβα και απομακρύνουμε το φυλλάδιο με τις οδηγίες και το φακελάκι με την μαγιά.

Βράζουμε μια ποσότητα νερού στο βραστήρα.

Βγάζουμε το ποτήρι από το διάλυμμα αποστείρωσης και το ξεπλένουμε με λίγο καθαρό νερό. Το γεμίζουμε μέχρι τη μέση με κρύο νερό. Προσθέτουμε ελάχιστο από το βραστό νερό που ετοιμάσαμε, ίσα-ίσα για να φτάσει το περιεχόμενο του ποτηριού σε χλιαρή θερμοκρασία. Ανοίγουμε το φακελάκι της μαγιάς και το ρίχνουμε στο χλιαρό νερό χωρίς να το ανακατέψουμε. Σκεπάζουμε το ποτήρι με τη μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη, για να ενυδατωθεί η μαγιά ενόσω εμείς ετοιμάζουμε το υπόλοιπο μίγμα.

Αδειάζουμε το υπόλοιπο βραστό νερό στο κατσαρολάκι και βυθίζουμε μέσα την κλειστή ακόμα κονσέρβα, για να μαλακώσει η βύνη στο εσωτερικό και να ρέει εύκολα όταν ανοίξουμε την κονσέρβα. Η βύνη στο εσωτερικό της κονσέρβας είναι σαν μέλι, ίσως και λίγο πιο πυκνόρρευστη.

Αποστειρώνουμε τον πρώτο κάδο (αυτόν με τα αυτοκόλλητα) ρίχνοντας λίγο από το αποστειρωτικό διάλυμμα μέσα και απλώνοντάς το παντού με το χέρι μας. Αδειάζουμε το διάλυμμα στο νεροχύτη και ξεπλένουμε με καθαρό νερό. Παρομοίως, αποστειρώνουμε και το καπάκι του, αυτό με την τρύπα και την τσιμούχα.

Ρίχνουμε στον κάδο περίπου 18 λίτρα κρύο νερό. Εγώ χρησιμοποιώ το εμφιαλωμένο από τη μεγάλη φιάλη των 19 λίτρων, εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από μπουκάλι ή τη βρύση του σπιτιού σας. Τον κλείνουμε χαλαρά με το καπάκι του και τον αφήνουμε κι αυτόν να περιμένει.

Βράζουμε άλλο 1,5 λίτρο νερό στον βραστήρα μας.

Αφού έχει ζεσταθεί καλά το περιεχόμενο της κονσέρβας, την ανοίγουμε με το ανοιχτήρι και αδειάζουμε το περιεχόμενό της στην κατσαρόλα.

Ρίχνουμε το βραστό νερό στην κονσέρβα (προσέξτε μην καείτε!) για να λιώσουν τα υπολείμματα στα τοιχώματα και ανακατεύουμε κουνώντας την κονσέρβα κυκλικά, κρατώντας την με ένα γάντι ή πετσέτα κουζίνας. Αδειάζουμε και αυτό το περιεχόμενο στην κατσαρόλα.

Ξεπλένουμε τον αναδευτήρα με φρέσκο νερό και ανακατεύουμε το μίγμα.

Ανοίγουμε μια συσκευασία δεξτρόζης (1 κιλό) και την ρίχνουμε ολόκληρη στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε καλά με τον αναδευτήρα μας για να διαλυθεί εντελώς. Έχουμε λοιπόν τώρα μέσα στην κατσαρόλα περίπου 4 λίτρα μίγμα (1,5 η βύνη, 1,5 το βραστό νερό και 1 η δεξτρόζη).

Στη συνέχεια, ανοίγουμε το καπάκι του κάδου και ρίχνουμε μέσα το μίγμα. Ο κάδος μας τώρα περιέχει περίπου 22 λίτρα (18 το νερό και 4 το μίγμα). Συμπληρώνουμε κρύο νερό ως τα 23 λίτρα. Το κρύο νερό με το ζεστό μίγμα πρέπει να έχουν έρθει σε μια θερμοκρασία χλιαρή, παρόμοια με αυτή στο ποτήρι της μαγιάς.

Η μαγιά στο ποτήρι πρέπει θεωρητικά να έχει ήδη ενυδατωθεί και η μεμβράνη έχει φουσκώσει ελαφρώς. Ανακατεύουμε το περιεχόμενο κουνώντας το ποτήρι με κυκλικές κινήσεις (όχι με κουτάλι), αφαιρούμε τη μεμβράνη και το ρίχνουμε κι αυτό στον κάδο.

Κλείνουμε τον κάδο με το καπάκι και το πατάμε γύρω-γύρω μέχρι να κουμπώσει καλά.

Τώρα θα πρέπει να “αερίσουμε” το μίγμα, που τώρα πια λέγεται γλεύκος (συντομία του “ζυθογλεύκος”, είναι το αντίστοιχο του μούστου για το κρασί). Είναι η μοναδική φορά σε ολόκληρη τη διαδικασία που θέλουμε να έλθει σε επαφή το οξυγόνο με το γλεύκος. Κλείνουμε με τον αντίχειρα του ενός χεριού την τρύπα στο καπάκι, με το άλλο χέρι πιάνουμε τον κάδο από το χείλος, τον τραβάμε προς το μέρος μας μέχρι να σηκωθεί διαγώνια και να πατάει κάτω μόνο στη μια γωνία, και τον κουνάμε δυνατά μπρος πίσω για να αφρίσει το γλεύκος.

Ξεπλένουμε την αεροπαγίδα και το καπάκι της με φρέσκο νερό. Βάζουμε την αεροπαγίδα στο καπάκι του κάδου και τη γεμίζουμε με vodka ως τις γραμμούλες. Την κλείνουμε με το κόκκινο καπάκι. Σε αυτό το σημείο, μπορούμε αν θέλουμε να πάρουμε κι ένα δείγμα από το βρυσάκι του κάδου ώστε να μετρήσουμε την αρχική πυκνότητα του γλεύκους με το ωραίο μας πυκνόμετρο. Σημειώνουμε την θερμοκρασία, την ημερομηνία/ώρα, τον τύπο της μπύρας που παρασκευάσαμε, την αρχική πυκνότητα και οποιαδήποτε σχόλια σε ένα σημειωματάριο.

Είμαστε έτοιμοι!

Το γλεύκος θα ξεκινήσει να ζυμώνεται σύντομα και θα το καταλάβουμε από τις φυσαλίδες στην αεροπαγίδα. Διατηρούμε τον κάδο στην κατάλληλη σταθερή θερμοκρασία (που διαφέρει ανάλογα με τον τύπο της μπύρας). Μεγάλες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία θα προκαλέσουν σοκ στη μαγιά και η ζύμωση θα σταματήσει – προφανώς δεν το θέλουμε αυτό.

Δεν ξεχνάμε να αποκαταστήσουμε την τάξη και την καθαριότητα στην κουζίνα (διαφορετικά το έτερον ήμισυ δεν θα δει με καλό μάτι την διαδικασία και θα έχουμε γκρίνιες!).

Σε επόμενο αρθράκι θα σας περιγράψω πώς παίρνουμε μετρήσεις στον δοκιμαστικό σωλήνα, πώς ξέρουμε ότι η ζύμωση έχει ολοκληρωθεί, και ολόκληρη τη διαδικασία εμφιάλωσης.