Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
 
 

Αναζητηση

 
dev: single (post)
dev: content-post

Οι νέες craft μπύρες της Πάτρας

Ο Φώτης Αναστασίου της Local Pub και ο Αλέξανδρος Σεϊντάνης του beer.gr επισκέπτονται την Πατραϊκή Ζυθοποιία στα Βραχνέικα, δοκιμάζουν τις νέες μπύρες ORA και σας μεταφέρουν γεύση από Πάτρα.

Τα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας της, η Πατραϊκή Ζυθοποιία κυκλοφορούσε μόνο την Διώνη, μια αξιόλογη φιλτραρισμένη και απαστερίωτη μπύρα τύπου pilsener. Χωρίς να τραβά τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς σημαιοστολισμούς και φανφάρες, η Πατραϊκή έγινε γνωστή για την πρώτη της αυτή ταπεινή μπύρα ευρείας κατανάλωσης και κανείς δεν περίμενε ότι θα βλέπαμε ποτέ κάτι πραγματικά εντυπωσιακό να βγαίνει από το ζυθοβραστήρα της.

Αίφνης, κυκλοφορεί με μιας τρεις νέες craft μπύρες και αλλάζει άρδην την αύρα την είχε περιβάλλει.

Μία χαλκόξανθη αφιλτράριστη και απαστερίωτη IPA με ολόλευκο δαντελένιο αφρό που διαρκεί, και αρώματα τροπικών φρούτων, μανταρίνι, πορτοκάλι, μάνγκο. Η γεύση της ισορροπεί περίτεχνα τις τρεις βύνες με τους επτά λυκίσκους της, γεμίζοντας την γευστική μας παλέτα με γλυκόπικρη, γεμάτη υφή. Η επίγευση ευχάριστα πικρή, σε συντροφεύει για αρκετή ώρα. Μην ξεγελαστείτε όμως από την ευκολία με την οποία πίνεται, αυτή η δεσποινίδα περιέχει 7,5% καλά κρυμμένο αλκοόλ.

Μια κατάμαυρη γλυκόπικρη stout με σκούρο καστανό αφρό. Κυριαρχούν τα αρώματα του καφέ και της καβουρδισμένης βύνης, ενώ η δεμένη γεύση της συμφωνεί με την μύτη, προσθέτοντας μια υπόξινη αίσθηση που όμως υποχωρεί βιαστικά καθώς η θερμοκρασία της μπύρας ανεβαίνει και αναδεικνύεται ο πραγματικός της χαρακτήρας. Σοκολατένια επίγευση που διαρκεί, και το αλκοόλ στα 6,8% – μια αφιλτράριστη και απαστερίωτη καλλονή που θα τρελάνει όσους προτιμούν τις μελαχροινές.

Τέλος η εποχιακή fest beer μικρής παραγωγής που κυκλοφόρησε αποκλειστικά για το Πατρινό καρναβάλι και (δυστυχώς) εξαντλήθηκε. Η Carnival ήταν κατάξανθη μπύρα τύπου bock με ολόλευκο αφρό, αρώματα εσπεριδοειδών γεμάτο σώμα και μέτρια πικράδα στα 7% αλκοόλ. Φυσικά, αφιλτράριστη και απαστερίωτη.

Το ζυθοποιείο διαθέτει αυτή τη στιγμή 5 άτομα προσωπικό, ζυθοβραστήρα 20 εκατόλιτρων και 6 δοχεία ζύμωσης / ωρίμανσης 40 εκατόλιτρων το καθένα, ενώ προς το παρόν η εμφιάλωση και η επικόλληση ετικετών γίνεται με το χέρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρος ο εξοπλισμός του ζυθοποιείου είναι ελληνικής κατασκευής. Καθώς η μπύρα της Πατραϊκής Ζυθοποιίας είναι αφιλτράριστη και απαστερίωτη (με εξαίρεση την Διώνη που φιλτράρεται), διατίθεται σε βαρέλι μόνο σε επιλεγμένα σημεία που πληρούν τις προϋποθέσεις συντήρησης και διάθεσης φρέσκιας μπύρας.

Ο Κώστας Αντωνακόπουλος, ιθύνων νους της Πατραϊκής Ζυθοποιίας, δεν μας αποκάλυψε ποιες είναι οι επόμενες μπύρες που θα κυκλοφορήσει, όμως η σύντομη επαφή μαζί του αρκεί για να μας διαβεβαιώσει ότι θα είναι εξίσου σπουδαίες. Μείνετε συντονισμένοι οι Αθηναίοι, ακολουθεί σύντομα παρουσίαση των σπουδαίων αυτών διαμαντιών, φυσικά σε βαρέλι, και φυσικά στην Local Pub.