Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
 
 

Αναζητηση

 
dev: single (post)
dev: content-post

Η Mikkeller αγοράζει το ζυθοποιείο της Alesmith

Ο Mikkel Borg Bjergsø είναι ο διασημότερος gypsy brewer στον κόσμο – ένας περιπλανώμενος ζυθοποιός που διερευνά αναρίθμητα στυλ μπύρας. Έγινε γνωστός για την άνεση με την οποία παράγει εξαιρετικές μπύρες, τόσο ακραίες, που ξεπερνούν τα όρια των καθιερωμένων στυλ.

Στη διάρκεια της 9-ετούς καριέρας του, ο Δανός ζυθοποιός αξιοποίησε για τις δημιουργίες του διάφορα ζυθοποιεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό θα είναι πάντα ένα στοιχείο που καθορίζει ποιος είναι και τι κάνει, όμως από την αρχή του ερχόμενου καλοκαιριού, θα έχει μια ολοδική του γωνιά να κρεμάει τον αναδευτήρα του — το σημερινό ζυθοποιείο της AleSmith Brewing Co. στο San Diego της California. Προχθές Τρίτη, ο Mikkel και ο brewmaster και ιδιοκτήτης της Alesmith, Peter Zien, ανακοίνωσαν ότι υπογράφουν μια συμφωνία για δημιουργική συνεργασία μεταξύ των δύο, κατά την οποία από κοινού θα χρησιμοποιούν το υφιστάμενο ζυθοποιείο της Alesmith, έκτασης περίπου 2.000 τμ, το οποίο περιλαμβάνει χώρο γευστικών δοκιμών, συσκευαστήριο, αποθήκη και γραφεία. Αυτό βέβαια δεν θα ήταν εφικτό αν η Alesmith δεν είχε ήδη προγραμματίσει τη μεταφορά της στο νέο της ζυθοποιείο έκτασης σχεδόν 10.000 τμ, δύο τετράγωνα πιο πάνω, στην περιοχή Miramar του San Diego, το οποίο θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο του 2015.

alesmith logo“Είναι σπουδαίο να φτιάχνεις τη μπύρα σου σε ένα από τα καλύτερα ζυθοποιεία του κόσμου,” δηλώνει ο Mikkel. “Αν αυτό το ζυθοποιείο έχει ζυμώσει τέτοιες μπύρες για την Alesmith, μπορεί να ζυμώσει και τις δικές μου.”

Για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη χρήση του εξοπλισμού της Alesmith από την Mikkeller, ο Peter όχι μόνο θα διατηρήσει μερίδιο στην επιχείρηση, αλλά θα αφιερώσει και σημαντικό μέρος από το χρόνο του στη διαχείριση και τη διαδικασία της ζυθοποίησης μαζί με τον Mikkel. Όμως ο Peter δεν θα είναι ο μόνος craft brewer που θα ζυμώνει μπύρα στις νέες εγκαταστάσεις του Mikkel.

Όντας gypsy brewer όλα του τα χρόνια, ο Mikkel σε τακτινή βάση συνεργαζόταν με σπουδαία μικροζυθοποιεία για να φτιάξει από κοινού μπύρες. Αυτό θα είναι αναπόσπαστο στοιχείο της νέας επιχείρησης, αφού θα προσκαλεί διαρκώς ζυθοποιούς να ζυμώνουν μπύρα μαζί του στο νέο ζυθοποιείο. “Σκοπεύω να φιλοξενήσω πολλούς ζυθοποιούς από ολόκληρο τον κόσμο για παρασκευή μπύρας, και ελπίζω να καταφέρω να φτιάχνω μια συνεργατική μπύρα κάθε μήνα”.

mikkeller logoΗ προσωπική φιλία μεταξύ Bjergsø και Zien κρατάει ήδη πάνω από μία δεκαετία. Οι δυο τους ήταν διαρκώς σε επαφή συζητώντας τεχνικές ζυθοποίησης και έτσι δημιουργήθηκε μια μακρόχρονη φιλία. Τον περασμένο μήνα οι δύο ζυθοποιοί συνεργάστηκαν παράγοντας μια imperial stout με καφέ, την Beer Geek Speedway, η οποία πρακτικά είναι η Beer Geek Brunch Weasel της Mikkeller, ζυμωμένη στο ζυθοποιείο της AleSmith. Παρότι κυκλοφόρησε ως συνεργατική μπύρα, στην πραγματικότητα ήταν μια δοκιμή για να ελέγξει ο Mikkel πόσο καλά μπορεί να ζυμωθεί μια από τις δημοφιλέστερες μπύρες του στον εξοπλισμό που σκόπευε να εξασφαλίσει.

“Κάθε χρόνο ο Mikkel μου έστελνε email καλώντας με στο φεστιβάλ Copenhagen Beer Celebration στην Κοπεγχάγη, και δυστυχώς κάθε χρόνο απαντούσα αρνητικά,” δηλώνει ο Peter. “Φέτος, στην απάντησή μου – που επιτέλους για πρώτη φορά ήταν θετική — ανέφερα ότι το ζυθοποιείο της AleSmith ήταν προς πώληση και τον ρώτησα αν ενδιαφέρεται. Έτσι ξεκίνησαν όλα.”

“Συχνά με ρωτούσαν πότε θα ανοίξω το δικό μου ζυθοποιείο και η απάντηση ήταν σταθερά ‘ποτέ’” δηλώνει ο Mikkel. “Ήταν μια εύκολη απάντηση, όμως η προοπτική του δικού μου ζυθοποιείου ήταν πάντοτε στο μυαλό μου όλα αυτά τα χρόνια, απλώς δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να το σκεφτώ σοβαρά. Όταν ο Peter μου πρότεινε να ζυθοποιήσω στις εγκαταστάσεις και τα εκατόλιτρα της AleSmith, η σκέψη μου άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Μου αρέσει να είμαι gypsy brewer, αλλά έχοντας μερίδιο σε ένα ζυθοποιείο βελτιώνεις πολύ τη θέση σου στην τοπική αγορά.”

Όταν ρωτήθηκε αν σκοπεύει να παράγει κάποιες από τις μπύρες του σε σταθερή βάση, ο Mikkel απάντησε ότι θα εξακολουθήσει να ζυθοποιεί όπως έκανε ως τώρα: εξερευνώντας τα όρια πληθώρας διαφορετικών στυλ μπύρας, δημιουργώντας πειραματικές μπύρες και μοναδικές βρασιές, ρισκάροντας και ζυμώνοντας όποτε έχει έμπνευση. Παρόλα αυτά, τον ενθουσιάζει η δυνατότητα να συσκευάζει τις μπύρες του σε τετράδες ή εξάδες σε δελεαστική τιμή. Όμως η παραγωγή σε αυτά τα επίπεδα θα πρέπει προς το παρόν να περιμένει. Πρώτο μέλημα του Mikkel αυτή τη στιγμή είναι να εξοικειωθεί με το ζυθοποιείο και στη συνέχεια θα ανεβάσει την παραγωγή, όταν είναι ικανοποιημένος από την ποιότητα των μπυρών που παράγονται.

Πίσω στη Δανία, ο Mikkel στήνει παράλληλα και μια brewpub, αλλά τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του είναι ενθουσιασμένοι με τα νέα του projects και ανυπομονούν να ανοιχτούν σε νέες περιπέτειες. Και τα δύο projects θέτουν τις βάσεις για να αναπτυχθεί η αυτοκρατορία της μπύρας Mikkeller, η οποία περιλαμβάνει διάφορες μπυραρίες σε όλο τον κόσμο: Μπανγκόκ, Στοκχόλμη και Σαν Φρανσίσκο. Ο Mikkel προβλέπει τη δημιουργία κι άλλων σημείων κατά μήκος της Καλιφόρνια. Όταν ολοκληρωθεί η συνεργασία με την Alesmith, ο Mikkel σκοπεύει να αναδιαμορφώσει το χώρο γευστικών δοκιμών ώστε να ταιριάζει με το σύγχρονο σχεδιασμό με βαρύ ξύλο των υπόλοιπων Mikkeller Bars, ενώ θα χειριστεί με σεβασμό όσα έχουν δημιουργήσει ο Peter και ο προκάτοχός του Skip Virgillio (ο ιδρυτής και αρχικός brewmaster, που πούλησε την AleSmith στον Peter το 2002).

“Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που ανακοινώνουμε στον κόσμο της μπύρας αυτή τη νέα συνεργασία,” λέει ο Peter. “Ο Mikkel κι εγώ σκοπεύουμε να φτιάξουμε μοναδικές και γευστικές μπύρες εξαιρετικού επιπέδου, αφού ως τώρα αυτό κάνουμε ο καθένας με τις AleSmith και Mikkeller.” Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, τον προσεχή Ιούνιο Mikkel και Peter θα ζυμώνουν μαζί μπύρες Mikkeller στο ζυθοποιείο της Alesmith.

Πηγή: Περιοδικό All About Beer