Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
 
 

Αναζητηση

 
dev: single (post)
dev: content-post

Έξω πάμε καλά!

Μπορεί η κατανάλωση μπύρας στην Ελλάδα να φθίνει τα τελευταία χρόνια συνεπεία της οικονομικής κρίσης, όμως οι εξαγωγές μπύρας ακολουθούν έντονη αυξητική πορεία. Οι λόγοι για αυτή την εξέλιξη είναι πολλοί: πρώτον, πολλοί ξένοι τουρίστες που γνωρίζουν κατά τις διακοπές τους στην Ελλάδα ελληνικές μπύρες, επιθυμούν μετά να τις βρουν και στις χώρες τους. Δεύτερον, οι ελληνικές παραγωγικές μονάδες, ελληνικών ή ξένων συμφερόντων, είναι πλέον σύγχρονες και το προσωπικό έχει υψηλή τεχνογνωσία. Τρίτον, οι αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο λιμάνι του Πειραιά, καθιστούν πλέον την Ελλάδα σημαντικό κόμβο και για την αγορά μπύρας.

Κάθε άλλο, λοιπόν, παρά τυχαία είναι η κίνηση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, να παράγει τη μπύρα Heineken για λογαριασμό δύο σημαντικών αγορών, της κινεζικής και της ιταλικής. Το πόσο η κρίση αποτέλεσε ευκαιρία για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας φαίνεται από το γεγονός ότι από το 2008 η αξία των εξαγωγών της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας έχει ανέλθει στα 122 εκατομμύρια ευρώ. Με τη βοήθεια ενός εκτεταμένου δικτύου διανομής και πώλησης παράγει και διανέμει τα προϊόντα της σε 26 χώρες και στις 5 ηπείρους.

Ανάλογα σχέδια έχει διατυπώσει και ο επικεφαλής της Μύθος Ζυθοποιίας κ. Αλέξανδρος Καραφυλλίδης στη νέα εποχή που ανοίγεται μετά τη συγχώνευση με την Ολυμπιακή Ζυθοποιία. Ο όμιλος της Carlsberg εξετάζει το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν οι υποδομές στην Ελλάδα για την παραγωγή προϊόντων –που δεν καταναλώνονται στην Ελλάδα– και την εξαγωγή τους από το λιμάνι του Πειραιά προς τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.
Την αντιστρόφως ανάλογη πορεία που ακολουθεί η εγχώρια κατανάλωση και οι εξαγωγές μπύρας φανερώνουν τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ζυθοποιών (Brewers of Europe).

To 2008 οι συνολικές εξαγωγές μπύρας της Ελλάδας ήταν 338.000 εκατόλιτρα, εκ των οποίων τα 74.000 εκατόλιτρα εντός της ΕΕ και τα υπόλοιπα σε τρίτες χώρες.  Το 2012 έφτασαν τα 409.000 εκατόλιτρα και το 2013 τα 363.000 εκατόλιτρα. Για να αντιληφθεί κανείς τη δυναμική, αρκεί να πούμε ότι για το 2015, ο όγκος εξαγωγών μόνο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ξεπερνώντας τα 400.000 εκατόλιτρα (σε αυτές περιλαμβάνονται και άλλα προϊόντα όπως νερό και μη αλκοολούχα ποτά από βύνη).

Από την άλλη η εγχώρια κατανάλωση μπύρας το 2008 ήταν 4.600.000 εκατόλιτρα, ενώ το 2013 υποχώρησε στα 3.916.000 εκατόλιτρα. Από 41 λίτρα/κεφαλή ετησίως το 2008 έπεσε στα 35 λίτρα/κεφαλή ετησίως το 2013.

Πηγή: Business News