Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
 
 

Αναζητηση

 
dev: single (post)
dev: content-post

Επίσκεψη στο ζυθοποιείο της Σαντορίνης

Το beer.gr βρέθηκε πρόσφατα στην εξωτική Σαντορίνη για να παρασκευάσει μια σπιτική συνταγή μπύρας στο τοπικό ζυθοποιείο. Ο συνδυασμός της απόκοσμης ομορφιάς του νησιού με τον ενθουσιασμό της παρασκευής μπύρας σε κανονικό ζυθοποιείο και τη ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων του ήταν για μας μοναδική εμπειρία. Ανοίξτε μια Crazy Donkey IPA και ζήστε την εμπειρία μαζί μας!

Η πρόταση ήρθε αυθόρμητα από τον Γιάννη Παρασκευόπουλο, μέτοχο της Ζυθοποιίας Σαντορίνης ΑΕ ένα βράδυ που δοκιμάζαμε παρέα τις νέες Donkey στην τοπική pub στο Χαλάνδρι. Το concept ήταν απλό και εύκολο στην υλοποίησή του: θα συνδυάζαμε ένα τριήμερο στη Σαντορίνη και παράλληλα θα ζυθοποιούσαμε μια δοκιμασμένη συνταγή σπιτικής μπύρας στον εξοπλισμό του ζυθοποιείου. Δεν χρειάστηκαν άλλα επιχειρήματα, κλείσαμε εισιτήρια και πήγαμε!

Στο αεροδρόμιο μας υποδέχτηκε ο Γιάννης, αρνούμενος κατηγορηματικά να μας αφήσει να νοικιάσουμε αυτοκίνητο. Μπήκαμε στο δικό του και μας οδήγησε κατευθείαν στο ζυθοποιείο, όπου γνωριστήκαμε με τον Σέρβο master brewer, Boban Krunic, ένα εγκάρδιο άνθρωπο που σε κερδίζει με τις πρώτες κουβέντες. Μετά τις απαραίτητες συστάσεις, ο Boban συντονίστηκε με τον master brewer του beer.gr, Παναγιώτη Τσιώρο, και κατέστρωσαν το πρόγραμμα για την ζυθοποίηση της επόμενης μέρας. Παρότι ήταν μεγάλος ο πειρασμός να φτιάξουμε μια περίπλοκη μπύρα με έντονο χαρακτήρα, αποφασίσαμε να ζυμώσουμε μια ξανθιά lager με φρέσκο λυκίσκο από τη Νέα Ζηλανδία, για να αναδείξουμε πόσο γεμάτη, εύγευστη και αρωματική μπορεί να είναι μια φρέσκια μπύρα ακόμα και τύπου lager.

Μετά τη σύντομη απογευματινή σιέστα, επισκεφτήκαμε ένα μικρό κουτούκι στην Έξω Γωνιά για να γευτούμε τον Θαλασσίτη της τοπικής Γαία Οινοποιητικής με συνοδεία από εξαιρετικούς τοπικούς μεζέδες, και επιστρέψαμε στο εκπληκτικό ξενοδοχείο που μας φιλοξενούσε στο Ημεροβίγλι για να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας.

Νωρίς τη δεύτερη μέρα κατεβήκαμε στο ζυθοποιείο όπου ξεκινήσαμε θρυμματίζοντας τη βύνη, σε ποσότητες που ως homebrewers μόνο στα όνειρά μας βλέπαμε! Η θερμοκρασία στο δοχείο εκχύλισης ανέβηκε πολύ γρήγορα, κι έτσι η διαδικασία ξεκίνησε χωρίς καθυστέρηση. Μετά την εκχύλιση περάσαμε το γλεύκος στο δοχείο διήθησης και εκεί είχαμε την πρώτη χρονοτριβή, αφού ο ρυθμός διήθησης ήταν εξαιρετικά αργός. Το εκχύλισμα μεταφέρθηκε στη συνέχεια στον ζυθοβραστήρα και το πάρτι ξεκίνησε! Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τέσσερις προσθήκες φρέσκου λυκίσκου σε διάστημα 60 λεπτών θα βγάλουν μια ιδιαιτέρως αρωματική μπυρίτσα. Έγινε η απαραίτητη περιδίνηση και το ζυθογλεύκος πέρασε μέσα από τον εναλλάκτη θερμότητας στο δοχείο ζύμωσης και προστέθηκε η πρώτη μαγιά. Η χωρητικότητα του ζυθοβραστήρα είναι ακριβώς η μισή από αυτή του δοχείο ζύμωσης, κι έτσι αποφασίσαμε να επαναλάβουμε τη διαδικασία την επόμενη μέρα ώστε να διπλασιάσουμε την ποσότητα της παραγόμενης μπύρας.

Εξαντλημένοι από την ολοήμερη εργασία, το μόνο που θέλαμε ήταν να επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο για ξεκούραση, όμως τελικά περάσαμε πρώτα μια βόλτα από την all-time-must Κυρα-Θήρα που δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε. Τελικά νομίζω ότι προτιμώ την χειμερινή ζωή της Σαντορίνης!

Την τελευταία μέρα κατεβήκαμε ξανά στο ζυθοποιείο για να ξεκινήσουμε την εκχύλιση της δεύτερης παρτίδας παρέα με τον Boban, συντονίστηκαν ξανά οι master brewers και πήραμε το δρόμο της επιστροφής.

Εκτός από το πάντρεμα των δύο κόσμων όμως, αυτού της σπιτικής μπύρας με αυτόν της μικροζυθοποιίας, με το Γιάννη αποφασίσαμε να διοργανώσουμε ένα event για την παρουσίαση της νέας μπύρας, πάλι στη Σαντορίνη, προς το τέλος του Μαρτίου – μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες πληροφορίες!