Διεύθυνση: |
12ο χλμ. Ρεθύμνου-Σπηλίου 74100 Ρέθυμνο |
Τηλέφωνο: | 28310 41243 |
Ιστοσελίδα: | www.brinks-beer.gr |
Τύπος: | μικροζυθοποιείο |
Κατάλογος: | μπύρες |
2001: Άρχισε το χτίσιμο. Τα μηχανήματα ζυθοποιίας έφτασαν πριν ολοκληρωθεί το κτίριο. Τα εγκαταστήσαμε για να αρχίσουμε την παραγωγή το συντομότερο δυνατόν.
Und Gott gib Glück und Segen drein ! = “Και ο Θεός ας δώσει τον πλούτο Του και την ευλογία Του!»
Εχοντας την παραδοσιακή ευχή από ένα φίλο ζυθοποιό άρχισαμε την πρώτη παραγωγή την 31/8/2001 και σύντομα η πρώτη βιολογική μπύρα στην Ελλάδα ήταν έτοιμη, μετά από πολλές περιπέτειες, σε ζυθοποιείο χωρίς κουφώματα, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα (με μία παλιά και μικρή γεννήτρια) και χωρίς τον κατάλληλο ψυκτικό εξοπλισμό ( η δεξαμενή ψύχθηκε με παγάκια). Παρ’όλα αυτά, η μπύρα ήταν ασυναγώνιστης ποιότητας!
Δύσκολος χειμώνας, οι πωλήσεις τους πρώτους μήνες του χρόνου κατά μέσο όρο ήταν λιγότερο από 100 λίτρα! ( για σύγκριση : Ιανουάριος 2010 πωλήσεις περισσότερο από 6.000 λίτρα).Ευτυχώς, ο ζυθοποιός δεν έχει ακόμη αφήσει τη δουλειά του στη Σκωτία, θα ταξιδεύει κάθε μήνα για τα επόμενα τρία χρόνια.. Η εμφιάλωση γίνεται με ένα ημι-αυτόματο εμφιαλωτήριο, και εννοείται ότι κλείνουμε τα μπουκάλια με το χέρι. Κολλάμε τις ετικέτες μία-μία απλώνοντας κόλλα ταπετσαρίας με πινέλο. Οι φιάλες που επιστρέφονται (από την αρχή είχαμε αποφασίσει ότι μόνον επιστρεφόμενες θα είναι οι φιάλες για περιβαλλοντικούς λόγους) καθαρίζονται με περιστρεφόμενες βούρτσες.
Το καλοκαίρι του 2002 άρχισε να λειτουργεί με επιτυχία το μεζεδοπωλείο μας στο χώρο της ζυθοποιίας. Δυστυχώς, λόγω έλλειψης χρόνου, έπρεπε να το κλείσουμε το φθινόπωρο του 2007.
2003: Η μπύρα γίνεται γνωστή ανά την Ελλάδα και το 2004 αρχίσαμε εξαγωγές στην Κύπρο και τη Δανία.
Στις ετικέτες εξελισσόμαστε(!) και περνάμε από το στάδιο του «πινέλο-κόλλα» σε ένα μεταχειρισμένο «μουσειακό μηχάνημα»…με δυναμικότητα 1400 φιαλών ανά ώρα. Την ίδια χρονιά αγοράζουμε και ένα μικρό πλυντήριο φιαλών με μέγιστη δυναμικότητα 1500 φιάλες ανά ώρα. Επίσης, διπλασιάζουμε την δυναμικότητα των δεξαμενών ζύμωσης-ωρίμανσης.
2005: ο Dr. Bernd Brink συμμετέχει ως ομιλητής σε συνέδριο της CMR για την μπύρα. Η Ρεθυμνιακή Μπύρα σερβίρεται στην Βρετανική Πρεσβεία που γιορτάζονται τα γενέθλια της Βασίλισσας Ελισάβετ..
2006: Εγκατάσταση νέου ζυθοβραστήρα, που αυξάνει τη δυναμικότητά μας σε ποσοστό άνω του 1000%. Αυτό σημαίνει ότι η ζυθοποιία λειτουργεί πλέον με ηλιακή ενέργεια και με φιλικό στο περιβάλλον υγραέριο. Γίνεται περαιτέρω κτιριακή επέκταση και η δυναμικότητα των δεξαμενών ζύμωσης-ωρίμανσης διπλασιάζεται.
2008: Ο γαστρονόμος της Καθημερινής μας βραβεύει με «βραβείο ποιότητας και ήθους» σε μία συγκινητική για εμάς τελετή την 2/6/2008.
Η μπύρα μας μπαίνει στη δοκιμασία του www.1000getraenke.de (δείτε παρακάτω)
2009: Παραλαμβάνουμε νέο αυτόματο μηχάνημα εμφιάλωσης, το οποίο, λόγω της χαμηλής απορρόφησης οξυγόνου κατά την εμφιάλωση, βελτιώνει ακόμη περισσότερο την ποιότητα. Τα μπουκάλια, ωστόσο, ακόμη τα κλείνουμε με τα χέρια.
2010: Τελικά, με ανακούφιση, πήραμε μηχάνημα που κλείνει μόνο του τα μπουκάλια! Η παλιά μας ετικετέζα αντικαθίσταται με νέα αυτόματη(!), παράλληλα, αλλάζουμε τις ετικέτες μας και …. αλλάζουμε και όνομα. Η Ρεθυμνιακή μπύρα μετονομάζεται σε Brink’s, καθώς οι αρμόδιες αρχές απαγορεύουν πλέον στις ζυθοποιίες τη χρήση γεωγραφικού τοπωνύμιου στα ελληνικά. (βλ. και «Brink’s και Ρεθυμνιακή μπύρα»).
Τα σχέδια μας για το μέλλον: νέο πλυντήριο φιαλών φιλικό στο περιβάλλον, εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ( φωτοβολταϊκών συστημάτων), «πράσινος» βιολογικός καθαρισμός, ώστε η Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία να λειτουργεί πλέον με τις πιο σύγχρονες μεθόδους παραγωγής ποιοτικής μπύρας για να είναι, όσο το δυνατόν, φιλική στο περιβάλλον.