Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
 
 

Αναζητηση

 
dev: single (post)
dev: content-post

Η διατροφική αξία της μπύρας

Δροσερή, σε μεγάλο ποτήρι, με πολύ ή με λιγότερο αφρό, ξανθιά, κόκκινη ή μαύρη, πικρή ή γλυκιά, η μπύρα αποτελεί απολαυστική συντροφιά των περισσοτέρων μας κατά τη διάρκεια του φαγητού ή της διασκέδασης, όποια εποχή του χρόνου και αν διανύουμε.

Για όλους εμάς τους λάτρεις της μπύρας ήρθε ο καιρός να μάθουμε πως πέρα από την ευχάριστη γεύση της και τη συντροφιά σε ευχάριστες στιγμές, όλο και περισσότερα δεδομένα δείχνουν πως μπορεί να έχει ευεργετικά οφέλη για την υγεία και να ενταχθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή. Κι αν ακόμα είστε διστακτικοί και ένα δροσιστικό ποτήρι μπύρα σας γεμίζει ενοχές – καθώς έχουν ακουστεί πολλά γύρω από τις θερμίδες της, ήρθε η ώρα να τη γνωρίσετε λίγο καλύτερα!

Η μπύρα παράγεται από 4 βασικά φυσικά συστατικά (νερό, βύνη κριθαριού, μαγιά και λυκίσκο) με τη διαδικασία της ζύμωσης, καθιστώντας την έτσι ένα 100% φυσικό προϊόν. Μάλιστα, η περιεκτικότητά της σε νερό είναι περίπου 90%, ενώ το ποσοστό της σε αλκοόλ είναι ελάχιστο.

Τα 4 βασικά αυτά συστατικά, πέρα από τη γεύση, το άρωμα και το χρώμα, της χαρίζουν και τη θρεπτική της αξία. Η μπύρα είναι από τα λίγα αλκοολούχα ποτά που περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, το κάλιο, ο φώσφορος, το σελήνιο, μικρές ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Πιο συγκεκριμένα:

  • H βύνη προσφέρει στην μπύρα υδατοδιαλυτές διαιτητικές ίνες. Οι φυτικές ίνες που περιέχει συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και παράλληλα βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.
  • O λυκίσκος περιέχει ουσίες που θεωρείται ότι επιδρούν προστατευτικά ενάντια σε κάποιες ασθένειες και κάποιες μορφές καρκίνου, καθώς επίσης και ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • H μαγιά παρέχει βιταμίνες του συμπλέγματος B, όπως B1, B6 και φυλλικό οξύ. Oι συγκεκριμένες βιταμίνες της μπύρας συμβάλλουν μεταξύ άλλων και στη διατήρηση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Επίσης, η μπύρα περιέχει ευκολόπεπτους υδατάνθρακες και είναι ιδανική πηγή ενέργειας.
  • Η χαμηλή περιεκτικότητα της μπύρας σε νάτριο και η υψηλή περιεκτικότητά της σε κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο της προσδίδουν άλλη μια ευεργετική στον οργανισμό ιδιότητα: δράση κατά της εμφάνισης πέτρας στη σχολή και στα νεφρά!
  • Η μέτρια κατανάλωση μπύρας έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία μας. Έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα που καταναλώνουν μπύρα με μέτρο διατρέχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο, σε σύγκριση με άτομα που απέχουν εντελώς, όσο και με αυτά που πίνουν πολύ. Aυτό, βέβαια, πρέπει να συνδυάζεται και με άλλα προληπτικά μέτρα, όπως έλεγχος του σωματικού βάρους και άσκηση.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη μας όλα τα παραπάνω, η μπύρα δεν είναι ένα ποτό που αποκλείεται από ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής. Αντιθέτως, είναι σαφώς καλύτερη επιλογή από τα περισσότερα βαριά, οινοπνευματώδη ποτά! Καταναλώστε τη λοιπόν χωρίς τύψεις αρκεί να ακολουθείτε τον χρυσό (και τετριμμένο!) κανόνα διατροφής: «Μέτρον Άριστον»!