Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
 
 

Αναζητηση

 
dev: single (post)
dev: content-post

Το ημερολόγιο ενός μπυρόβιου

Η έννοια "μπύρα" αντιπροσωπεύει κάτι διαφορετικό για τον καθένα. Γι' άλλον σημαίνει ένα δροσιστικό ποτό για το καλοκαίρι, γι' άλλον ωραίο συνοδευτικό για το φαγητό, γι άλλον ευκαιρία για τρελό μεθύσι, γι άλλον χόμπυ (homebrewing). Για μένα προσωπικά είναι η αναζήτηση διαφορετικών ειδών μπύρας, η καταγραφή αρχείου με όσες έχω δοκιμάσει και η αξιολόγηση τους. Έχω δοκιμάσει σχεδόν όλα τα είδη μπύρας που υπάρχουν (από κάποια είδη δεκάδες διαφορετικές ετικέτες), σίγουρα έχω κατασταλάξει σε κάποια είδη που προτιμώ και υπάρχουν και κάποιες μπύρες που πίνω σε πιο τακτική βάση, αλλά η αναζήτηση για νέες γεύσεις δε σταματάει ποτέ. Σύμμαχο σε αυτή μου την προσπάθεια έχω εδώ και αρκετά χρόνια το www.ratebeer.com. Εκεί κρατάω σημειώσεις για όλες της μπύρες που έχω πιεί, γνωρίζω ομοϊδεάτες απ' όλο τον κόσμο, ανταλλάσουμε μπύρες και συχνά-πυκνά βρισκόμαστε για ένα ποτηράκι από κοντά.

Κάθε χρόνο το Ratebeer, ή καλύτερα τα μέλη του, διοργανώνουν και κάποιες δραστηριότητες, η πιο σημαντική από αυτές για την Ευρώπη είναι το RBESG. Η ετήσια Ευρωπαική καλοκαιρινή συνάντηση των μελών του Ratebeer. Κάθε χρόνο το καλοκαίρι διοργανώνεται σε μια ευρωπαϊκή πόλη μια τριήμερη συνάντηση όσων μελών εχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν. Την οργάνωση αναλαμβάνει συνήθως ένας ντόπιος, ο οποίος για τις πρώτες 2 μέρες έχει κανονίσει ξεναγήσεις και δοκιμές σε όλες τις pub και ζυθοποίες των γύρω περιοχών. Η τρίτη μέρα περιλαμβάνει το Grand Tasting όπου ολοι δοκιμάζουν ντόπιες και σπάνιες μπύρες που έχει φέρει ο καθένας μας.

Κατα τη διάρκεια του τριημέρου δοκιμάζει κανείς ΠΑΡΑ πολλές μπύρες (εκατοντάδες πολλές φορές) αλλά μη φανταστεί κανείς ότι πίνουμε ολόκληρα ποτήρια από 100 μπύρες κάθε μέρα γιατί δε θα μας έφταναν ούτε 2 συκώτια για το 3ήμερο. Ένα δείγμα από κάθε μπύρα αρκεί ώστε να έχει κανείς πλήρη άποψη για αξιολόγηση. Πολλές φορές όμως μια μπύρα που είναι ιδιαίτερα καλή την απολαμβάνει κανείς ολόκληρη.

Η φετινή συνάντηση έγινε στο Sheffield και το Manchester της Αγγλίας, από τις πιο πλούσιες σε cask ales περιοχές της Αγγλίας. Η διάρκεια ήταν από την Παρασκευή 17 ως την Κυριακή 19 Ιουλίου. Εγώ όπως και πολλοί άλλοι πήγαμε από Πέμπτη ώστε να το συνδυάσουμε και με ένα μονοήμερο Cask Ale Pub Festival που γινόταν στην Pub Star Inn του Huddersfield (1 ώρα από το βροχερό Sheffield). Παρακάτω ακολουθεί μια καταγραφή των τεσσάρων αυτών ημερών.

1η μέρα – Πέμπτη 16 Ιουλίου

Μέσω Μονάχου έφτασα στο αεροδρόμιο του Manchester και από κει με τρένο στο Sheffield. Στον σταθμό του Sheffield συνάντησα έναν φίλο σκωτσέζο τον Craig με τον οποίο θα μέναμε στο ίδιο ξενοδοχείο. Το ξενοδοχείο που θα θα μέναμε είχε την εξής ιδιαιτερότητα. Το υπόγειο ήταν μικροζυθοποιία, το ισόγειο Pub και στους 2 ορόφους ήταν τα δωμάτια! Στη φωτογραφία βλέπουμε την ιδιοκτήτρια πίσω από τις cask ales.


Αφού αφήσαμε τα πράγματα στο ξενοδοχείο, τρέξαμε (κυριολεκτικά) να προλάβουμε το επόμενο τρένο για το φεστιβάλ στο Huddersfield. Ύστερα από 1 ώρα πολύ γραφικής διαδρομής με το τρένο μέσα στην Βρετανική φύση φτάσαμε στο Huddersfield. 1 ώρα ήταν αρκετή για να πιούμε και 2-3 μπυρίτσες που είχαμε φέρει μαζί:


Αφού δοκιμάσαμε αρκετές νέες μπύρες στις pub που βρήκαμε στο δρόμο μας, καταλήξαμε στην καλύτερη pub της περιοχής, το Grove Inn, όπου συναντήσαμε αρκετά μέλη εκεί.


Δοκιμάσαμε όλες τις μπύρες που είχε σε cask και αγοράσαμε κάποιες σπάνιες μπύρες που είχε, για τις συλλογές μας. Αργότερα κατευθυνθήκαμε προς τον τόπο διεξαγωγής του φεστιβάλ, το Star Inn.


Το Star Inn είναι μια μεγάλη τυπική αγγλική Pub, στον μεγάλο κήπο τους όμως είχαν στήσει μια τέντα όπου μπορούσες να βρεις 75 διαφορετικές cask ales, πολλές από τις οποίες έκαναν την εμφάνισή τους ειδικά για το φεστιβάλ. Για το πολύ όμορφο ποτήρι του φεστιβάλ έδινες 2 λίρες (το κράταγες ή το έδινες πίσω και στα επιστρέφαν!), μαζί έπαιρνες και ένα φυλλάδιο με όλες τις διαθέσιμες μπύρες και μια μικρή περιγραφή. Από κει και πέρα αγόραζες κουπόνια για να δοκιμάσεις μπύρες. Ένα γέμισμα του ποτηριού των 250ml κόστιζε μόνο 1,05 λίρες, για γέμισμα 0,5 λίτρου έδινες 2,10! Πως είναι τα φεστιβάλ εδώ; Ε, καμία σχέση!


Για φαγητό υπήρχαν διάφορα πιάτα ή ποικιλίες με τυριά από 2-5 ευρώ. Όπως και όλες τις άλλες μέρες έκανα παρέα κυρίως με τον Craig από τη Σκωτία και ένα καταπληκτικό ζευγάρι από τη Δανία, τον Jan και την Charlotte. O Jan είναι και στους 5 χρήστες με τις περισσότερες αξιολογήσεις μπυρών στο Ratebeer – πλησιάζει τις 11.000! Είχα την τύχη να ξαναβρεθώ μαζί τους στο σπίτι τους στη Δανία και κυριολεκτικά έπαθα πλάκα με το κελάρι τους! Όπως έλεγα λοιπόν κάναμε μια μικρή ομάδα και μοιραζόμασταν τις μπύρες. Τελειώνοντας η μέρα είχαμε πιει σχεδόν όλα τα είδη του φεστιβάλ!

Το βράδυ επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο. Δειπνήσαμε στο ξενοδοχείο (ήπιαμε και κει κάτι μπυρίτσες) και πέσαμε νωρίς για ύπνο αφού για τις επόμενες δύο ημέρες εκτός από πολύ μπύρα μας περίμενε και πολύ περπάτημα, αφού θα δοκιμάζαμε σχεδόν όλες τις pub στο κέντρο του Sheffield και του Manchester.


2η και 3η μέρα – Παρασκευή 17 / Σάββατο 18 Ιουλίου

Αντί να περιγράψω ξεχωριστά την κάθε μέρα, πράγμα που θα ήταν βαρετό αφού περιλαμβάνει κυρίως επισκέψεις σε διάφορες pub, θα δώσω μια γενική εικόνα του τί κάναμε το διήμερο και θα αφήσω τις φωτογραφίες να το περιγράψουν καλύτερα.

Την πρώτη μέρα θα πηγαίναμε στο Manchester (περίπου 1 ώρα με το τρένο) και τη δεύτερη θα κινούμασταν τοπικά στο Sheffield. Εκτός από πάρα πολλές pub είχαμε την ευκαιρία να δούμε μερικές μικροζυθοποιίες και να μιλήσουμε με τους ζυθοποιούς.

Κατά μέσο όρο κάθε pub έχει 5-7 διαφορετικές Cask (ή Real) Ales στο bar και περίπου άλλες τόσες στο κελάρι. Εμείς φυσικά τις δοκιμάζαμε όλες και αν δεν είχε πολύ κόσμο εκείνη την ώρα στο μαγαζί μας έφερναν να δοκιμάσουμε και από το κελάρι. Στην πλειοψηφία τους οι μπύρες ήταν English Bitter, Blond και Mild Ales χωρίς να λείπουν και άλλα είδη. Σε αρκετές υπήρχε και μια καλή επιλογή από μπουκάλια, άλλα τα δοκιμάζαμε επιτόπου και άλλα τα παίρναμε για να πιούμε στο ξενοδοχείο. Φυσικά για κάθε μπύρα που πίναμε κρατούσαμε σημειώσεις για μετέπειτα καταγραφή τους στο Ratebeer. Κάποιοι έπαιρναν και φωτογραφίες από τις ετικέτες.

Οι 2 αυτές μέρες κύλησαν πάρα πολύ ευχάριστα, με πολύ γέλιο και πολλή μπύρα, χωρίς κάποιο απρόοπτο. Με την επιστροφή μας στο ξενοδοχείο ακολουθούσε και μίνι tasting με τον Craig, τον Jan και την Charlotte. Ο αριθμός των νέων μπυρών για μένα μετά από 3 μέρες είχε φτάσει λίγο πάνω από τις 200!


4η μέρα – Κυριακή 19 Ιουλίου

Φτάσαμε λοιπόν στην Κυριακή, τη μέρα του Grand Tasting. Καθένας από μας είχε προσπαθήσει να φέρει όσες περισσότερες μπύρες μπορούσε, με τα κριτήρια να είναι: σπάνιες μπύρες, ή πολύ καλές μπύρες, ή μπύρες από διάφορα μέρη του κόσμου, ή μπύρες που να μην τις έχει δοκιμάσει η πλειοψηφία. Έτσι εξηγείται γιατί ο καθένας μας είχε κανει check in βαλίτσα 20 κιλών για ένα μόλις τριήμερο ταξίδι!


Εγώ προσωπικά είχα πάρει μαζί μια επιλογή από ελληνικές μπύρες καθώς και 5-6 δυνατές ετικέτες από την προσωπική μου συλλογή. Ο συνολικός αριθμός ξεπερνούσε τις 150, μερικές των οποίων ήταν πολύ σπάνιες. Εδώ μια φωτογραφία από ένα μέρος αυτών όπου φαίνονται και αρκετές ελληνικές.


Η συνάντηση έγινε στον επάνω όροφο της pub Harlequin, μέ ένα διάλειμμα για φαγητό που μαγείρεψε ειδικά για την περίσταση η ιδιοκτήτρια (κανονικά δε σερβίρουν φαγητό εκεί την Κυριακή).


Καθίσαμε λοιπόν σε ένα μακρόστενο τραπέζι και αρχίσαμε τις δοκιμές. Είχε ήδη φτιαχτεί ένα πλάνο και δοκιμάζαμε από τις πιο ελαφριές στην αρχή φτάνοντας στις πιο δυνατές και αφήσαμε τις σπάνιες για το τέλος.


Αν λάβουμε υπ' όψη ότι η πλειοψηφία των μπυρών ήταν αρκετά έως πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, καταλαβαίνουμε ότι η ενυδάτωση ανάμεσα στις μπύρες ήταν απαραίτητη όπως επιδεικνύει εδώ ο φίλος μου ο Jan.


Στη μέση περίπου κάναμε το διάλειμμα για φαγητό. Ήπιο (για να μη χαλάσουμε τους ουρανίσκους μας) chilli con carne με πατάτες τηγανιτές. Πραγματικά εξαιρετικό!


Το tasting συνεχίστηκε με αμείωτους ρυθμούς και τα καπάκια και οι φελλοί αυξανόντουσαν συνεχώς:


Μέσα σε γέλια, διασκέδαση και εξαιρετικές μπύρες φτάσαμε στην αναμνηστική φωτογραφία.


Το απαραίτητο συγύρισμα στο χώρο που τόσο ευγενικά μας παραχωρήθηκε (στη φωτογραφία ο Tom, ένα καταπληκτικό παιδί από την Αγγλία που είχα την τύχη να συναντήσω και άλλες φορές).


Λίγο πριν φύγουμε ο Jacob από τη Δανία μας έπαιξε και λίγο εξαιρετικό πραγματικά πιάνο, μια ευχάριστη και διαφορετική νότα σε μια υπέροχη μέρα.


Και μια τελευταία ματιά στο χώρο φεύγοντας.


Εσύ θα έρθεις στο RBESG 2010;


Επίλογος

Κάπως έτσι πέρασε ένα καταπληκτικό τετραήμερο. Οι μπύρες πολλές στον αριθμό (300+), οι καλές παρέες και οι φιλίες και αυτές πολλές. Θα το ξαναέκανα σίγουρα και προτρέπω όποιον θέλει να το κάνει.

Ελπίζω να σας φάνηκε ενδιαφέρον και ευχάριστο αυτό το flashback, εμένα σίγουρα μου ξύπνησε ωραίες αναμνήσεις. Είμαι στη διάθεση όλων σε απορίες και βοήθεια σχετικά με το Ratebeer.

Για το Beer.gr: Αλέξανδρος Σερέζης